Monssveen Gaard i Ringsaker har 100 mål dyrket mark, og 16 kyr som gjør graset til melk. Halvor og Karen Monssveen har eget meieri på gården, men leverer mesteparten av melken til Tine.
De har kvote på 80 tonn til Tine, og bruker mellom ti og tjue tonn til å lage smør, rømme og ost som de selger selv.
- Ti tonn inn i vårt eget meieri gir omtrent like stor omsetning som 80 tonn til Tine. Pultost, surost, rømme, smør, servering og opplevelsen. Hvis vi tar meieriet, og det det drar med seg av servering i Selmahuset, så er omsetningen omtrent like stor som på det vi leverer til Tine. Det er en sammenheng mellom meieriet, hagen og serveringen, og så er melken og fjøset den andre delen, sier Halvor Monssveen.
Lite kraftfôrÅrskvigene er for lengst sluppet ut, og 5. juni slipper de kyrne på beite. - Da er det kommet godt med beite, og da skal de få gå ute til det er tele i bakken, sier Monssveen.
Ekteparet Monssveen vil at mest mulig av det kyrne spiser skal være gras.
- Det går ikke an å lage Norges fineste rømme av en stresset ku, sammenhengen mellom glad ku og gode pr