AddToAny

Tine-lederen snakker ut om håndteringen av eksportstøtten

Tine-lederen snakker ut om håndteringen av eksportstøtten
En del melkebønder mener de har fått for dårlig informasjon om hvilke konsekvenser fjerningen av eksportstøtten ville få for dem. Her forteller styreleder Marit Haugen om hvordan hun og styret har tenkt.
Dagens styreleder Marit Haugen hadde akkurat blitt valgt inn i styret i Tine da Globaliseringsmeldinga ble lagt fram i mai 2015.

Der foreslo regjeringa å ensidig fjerne eksportstøtten innen 2019.

- Hvordan reagerte du og resten av Tine-styret?

- Det var ingen stor nyhet. Diskusjonen rundt eksportsubsidiene startet på 80-tallet, når verden fløt over av melk og honning, og mange ikke fikk dekket produksjonskostnaden sin. Så en stor nyhet var dette ikke. Men det var da Stortinget forholdt seg til det, ved å gjøre et vedtak, sier Haugen nå.

- Dere så det bare som et tidsspørsmål før eksportstøtten ble fjernet?

- Ja, absolutt.

- Optimistiske analyser

I desember samme år ble medlemslandene i WTO enige om å fase ut eksportstøtten.

- Hvordan så du for deg at dere skulle løse problemene dette skapte?

- Man stilte seg to spørsmål: Er det fortsatt mulig å eksportere Jarlsberg med norsk melk på et eller annet vis, og hvordan skulle det i så fall vært gjort. Er det en lur vei å gå? Når vi ikke kom fram til det, var den andre analysen hvordan vi skulle ta vare på Jarlsberg-merket ute. Vi hadde allerede investert i et meieri i USA, infrastruktur knyttet til salg av Jarlsberg, og vi hadde en leieavtale med Dairygold for produksjon av Jarlsberg. Så norske melkeprodusenter hadde store verdier i Jarlsberg-merket internasjonalt. Man vurderte ulike løsninger, og datt ned på å investere i et anlegg i tilknytning til Dairygolds anlegg i Irland, sier styrelederen.

- Hva trodde dere ville skje her hjemme?

- Vi hadde ganske optimistiske analyser om en positiv utvikling i folketallet, og en positiv utvikling i kjøpekrafta. Vi skulle bli flere og kjøpe mer. Tallene viste at det fortsatt var et potensial i yoghurt, blant annet, for vi spiste lite yoghurt i Norge i europeisk målestokk. Det var en tro på at man skulle klare å hente inn, over tid

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Rita Kylling, veterinær og fagrådgiver i Dyrevernalliansen
Bondebladet 05.08.2020
Mange vestlege land slit med fedme. Vi et for mykje feit og usunn mat, og vi bevegar oss for lite.
Bondebladet 05.08.2020
Rune Undheim driver ren kjøttproduksjon med 300 storfe, og leverer 80-90 tonn kjøtt i året. En fjerdedel er av rasen Aberdeen Angus, og andelen er økende.
Bondebladet 05.08.2020
NMBU har i et pilotprosjekt testet ut en fleksibel bingeløsning, hvor kua har adgang til å besøke kalven sin.
Bondebladet 04.08.2020
Droner og GPS-sender på rein skal tas i bruk i nytt forskningsprosjekt, for å bevise store tap til rovdyr.
Bondebladet 04.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt