Posthornet
01.06.2022
Dragkampen om arbeidstida vår har vart i over 100 år. Men for at samfunnet skal gå rundt, må mange hundre tusen arbeidstakere jobbe kvelder, netter og tidlige morgener. Hvordan synes de det er?
Når kokken Mariann Einarsrud sveiper kortet sitt ved porten på Terningmoen leir i Elverum, er veiene nesten tomme for biler. Selv har hun kjørt i en halvtime fra Våler, men klokka har ikke bikket mer enn 05.45 denne morgenen. Tre kvarter senere skal hun fôre nesten 400 sultne rekrutter i førstegangstjeneste. Også befalet trenger viktig næring før en lang dag. Det er heldigvis ikke hver dag hun har tidligste vakt og står opp halv fem. Og etter 25 år med turnusarbeid er hun vant til å våkne før de fleste, eller å komme hjem sent om kvelden.
- Det er lettere å stå opp nå som det er lyst om morgenen, problemet er å komme seg i seng. Det er godt å ha litt varierte arbeidstider. Og etter at jeg ble arbeidsleder for to år siden, så har jeg sluppet å jobbe helg, og det er ekstra deilig, sier hun.
Inne på et stort industrikjøkken forberedes og preppes frokost, lunsj, middag og kveldsmat hver eneste dag i det som flere ganger er kåret til landets beste messe. Her kokes opptil 300 liter saus til femlags lasagne, gryterretter og havregrøt.
Rekruttene som takker blidt og uoppfordret for maten etter at den er fortært. Alt lages fra bunnen av, så de sju kokkelærlingene får prøvd seg på mye forskjellig.
- Sånn sett er det en veldig takknemlig jobb. Den er givende, og arbeidsmiljøet er kjempegodt, sier hun og får støtte fra samtlige kolleger.
Hver morgen, like før dørene åpnes for rekruttene, rekker kokkene å sette seg ned for selv å spise en rask frokost. Deretter har de en felles pause etter at frokosten er ryddet bort og felles lunsj. Pauser er viktig med det høye tempoet det går i på kjøkkenet - og for arbeidsmiljøet.
Når rockemusikken inne på kjøkkenet slås på, går det i ett. Grønnsaker kuttes hurtig opp til prepping av neste måltid. Det bugner av frisk frukt og bær.
Mariann Einarsrud innrømmer at lønna ikke er lukrativ, men sier at hun lever fint på det hun har. Hun har også mulighet til å jobbe mer om hun ønsker. På kjøkkenet har de fireskiftsordning, der første vakt starter klokka 06.00, andre klokka 07.30, tredje klokka 10.00, og seinvakta går fra klokka 13.00 til 20.30. De fleste har en turnus med arbeidshelg hver fjerde uke og en mest mulig normal arbeidstid utover det. Og med bare to prosent sykefravær, viser det at noe gjøres riktig.
- Det har vært snakk om at det fra øvre hold er ønskelig med en annen ordning, men det har heldigvis ikke blitt noe av når den vi har, funker så bra, sier kokken.
Dette er «kokkens siste hvilested», ifølge en av kollegene, for det er ikke mange som velger å forlate arbeidsstedet. Mariann Einarsrud har vært på Terningmoen si
Les opprinnelig artikkel- Det er lettere å stå opp nå som det er lyst om morgenen, problemet er å komme seg i seng. Det er godt å ha litt varierte arbeidstider. Og etter at jeg ble arbeidsleder for to år siden, så har jeg sluppet å jobbe helg, og det er ekstra deilig, sier hun.
Inne på et stort industrikjøkken forberedes og preppes frokost, lunsj, middag og kveldsmat hver eneste dag i det som flere ganger er kåret til landets beste messe. Her kokes opptil 300 liter saus til femlags lasagne, gryterretter og havregrøt.
Rekruttene som takker blidt og uoppfordret for maten etter at den er fortært. Alt lages fra bunnen av, så de sju kokkelærlingene får prøvd seg på mye forskjellig.
- Sånn sett er det en veldig takknemlig jobb. Den er givende, og arbeidsmiljøet er kjempegodt, sier hun og får støtte fra samtlige kolleger.
Hver morgen, like før dørene åpnes for rekruttene, rekker kokkene å sette seg ned for selv å spise en rask frokost. Deretter har de en felles pause etter at frokosten er ryddet bort og felles lunsj. Pauser er viktig med det høye tempoet det går i på kjøkkenet - og for arbeidsmiljøet.
Når rockemusikken inne på kjøkkenet slås på, går det i ett. Grønnsaker kuttes hurtig opp til prepping av neste måltid. Det bugner av frisk frukt og bær.
Mariann Einarsrud innrømmer at lønna ikke er lukrativ, men sier at hun lever fint på det hun har. Hun har også mulighet til å jobbe mer om hun ønsker. På kjøkkenet har de fireskiftsordning, der første vakt starter klokka 06.00, andre klokka 07.30, tredje klokka 10.00, og seinvakta går fra klokka 13.00 til 20.30. De fleste har en turnus med arbeidshelg hver fjerde uke og en mest mulig normal arbeidstid utover det. Og med bare to prosent sykefravær, viser det at noe gjøres riktig.
- Det har vært snakk om at det fra øvre hold er ønskelig med en annen ordning, men det har heldigvis ikke blitt noe av når den vi har, funker så bra, sier kokken.
Dette er «kokkens siste hvilested», ifølge en av kollegene, for det er ikke mange som velger å forlate arbeidsstedet. Mariann Einarsrud har vært på Terningmoen si