AddToAny

Tidenes satsing på norsk arkitektureksport

Tidenes satsing på norsk arkitektureksport
Regjeringen bevilger ti millioner kroner for å selge norsk arkitektur til utlandet. Men de arkitektkontorene som allerede har store porteføljer i utlandet, kan spare seg bryet med å søke midler fra Kulturdepartementets nye arkitektureksport-satsing.
- Vi vil nå de som virkelig trenger hjelp, de som trenger både kapital og kompetanse, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge (IN), Margit Klingen Daams.

Sammen med arkitekturdirektør Tor Inge Hjemdal i Doga, skal hun styre arkitekturversjonen av Kulturdepartementets «Ut i verden»program.

Programmet ble lansert med brask og bram da en delegasjon full av statsråder og innovasjonsdirektører for noen uker siden kom til Doga for å fortelle at Regjeringen ønsker å «bistå norske arkitektbedrifter med internasjonale ambisjoner. »

Skal vi tro eksporttallene for arkitektur, er det på høy tid. Under én prosent av omsetningen i Norge er i dag eksportrettet.

Programmet har en ramme på ti millioner kroner, og er det andre i en serie «Ut i verden»programmer. Først ut var dataspillbransjen som fikk en vitamininnsprøytning omtrent i samme størrelsesorden.SER POTENSIALET

De to som skal administrere og styre programmet, er arkitekturdirektør i Doga, Tor Inge Hjemdal og Margit Klingen Daams, fagansvarlig på kulturområdet i Innovasjon Norge (IN). De forteller at Arkitekturfeltet ble valgt i år fordi Kulturdepartementet ser mulighetene i bransjen.Daams: - Arkitekter er kunnskapsrike folk som driver bedrifter med potensiale. Inntjeningen er bra per i dag, men man ser at eksporttallene ikke er hva de kunne ha vært. Næringsrettete virkemidler er poenget her. Det nye med Arkitektur ut i verden er at vi kombinerer kapital og kompetanse i ett program.

- På hvilken måte er det nytt?Daams: - INs andre tilskuddsordninger kan man søke på fortløpende. For «Arkitektur ut i verden» er det én u
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Frost Arkitekter i Oslo mener den beste arkitekturen skapes gjennom god kommunikasjon og samarbeid med alle involverte parter.
Arkitektnytt 01.07.2021
Professor Thomas Thiis-Evensen er en ettertraktet stemme når det gjøres opprør mot arkitekturen. Les vårt portrett her.
Arkitektnytt 01.07.2021
Arkitektnytt tar sommerpause til august. Ha en fortreffelig sommer!
Arkitektnytt 01.07.2021
ByraÌdet i Oslo foreslaÌr aÌ kjøpe tre fjerdedeler av Veterinærhøyskolen paÌ Adamstuen for 1,35 milliarder kroner.
Arkitektnytt 30.06.2021
Arkitekturhistoriker og filmskaper Anna Ulrikke Andersen mener kronisk sykdom må inn i arkitekturdebatten. - Å være annerledes vil på et vis bli den nye normalen.
Arkitektnytt 29.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt