nternationale Grüne Woche i Berlin er avlyst i 2021. Det er under denne messa den nasjonale vinneren har blitt kåret de siste årene.
- I 2021 er IGW og Berlin avlyst, så skal vi over nyttår drøfte med Landbruks- og matdepartementet når og hvor den nasjonale prisen skal deles ut, skriver Kjell Bruvoll i Innovasjon Noreg til Bondebladet.
Dette er de regionale vinnerne:
Innlandet: Louise Gjør i Stange Vestbygd
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg fikk BU-prisen i Innlandet. I 2016 bygget Louise opp gårdsutsalget på Fredheim gård, hvor hun selger egenproduserte grønnsaker og egg, samt videreforedlede produkter. Gårdsutsalget har nå et stort utvalg med lokalprodusert mat fra hele distriktet, skriver Innovasjon Norge.
- Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet BU-prisen i Innlandet 2020. Drømmen var å synliggjøre hvilke muligheter landbruket har, og nytenking i form av Fredheim Gårdsutsalg. Det samholdet vi har klart å skape oss bønder imellom har gjort at vi er i ferd med å videreutvikle flere spennende produkter av våre egne råvarer, sier Louise.
Fredheim gårdsutsalg har fem arbeidsplasser, og i sesong sysselsetter de mange deltidsansatte. Tilleggsnæringen har gitt positive resultater de siste tre årene.
- Satsingen har ført til flere arbeidsplasser og mere liv på bygda. Vi ønsker å være et bidrag til at folk velger norske råvarer og ser hvilke muligheter som ligger i et levende landbruk, sier Louise.
Neste steg i utviklingen av gårdsutsalget er å videreforedle grønnsaker fra egen produksjon. Denne videreforedlingen vil også generere inntekter for nabogården Søndre Elton, der eierne har investert i eget produksjonskjøkken i forbindelse med jordbær. Satsingen bidrar således til at kjøkkenet kan utnyttes fullt ut gjennom hele året.
Tanken er å benytte de produktene som ikke tilfredsstiller ordinære krav til kvalitet, størrelse eller utseende. Med på laget har de fått med seg fagpersonell som bidrar med kompetanse inn i videreforedlingen.
Louise har vist stor kreativitet gjennom produktutvikling og videreforedling og har blant annet «Itte-reiste» egg. Hun har også vært en av pionerene som startet opp igjen med dyrking av jordskokk, skriver juryen.
Nordland: Torghatten Torghatten Camping & Strandrestaurant
Med utgangspunkt i en gård som har vært i familiens eie i over 200 år, har Per Kåre Hatten og familien satset på overnatting, campingplass og restaurant ved foten av fjellet Torghatten. Bedriften er en betydelig arbeidsgiver i sitt distrikt, skriver Innovasjon Norge.
- Jeg vil uttrykke stor takknemlighet for prisen. Dette er en stor anerkjennelse for den innsatsen som jeg og familien min har lagt ned i eiendommen over tid, sier Per Kåre Hatten.
Hatten overtok gården i 1986. Han er se