AddToAny

Ti vinnere kjemper om den nasjonale BU-prisen

De har alle vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i sin region. Nå står kampen om den gjeveste prisen.
I

nternationale Grüne Woche i Berlin er avlyst i 2021. Det er under denne messa den nasjonale vinneren har blitt kåret de siste årene.

- I 2021 er IGW og Berlin avlyst, så skal vi over nyttår drøfte med Landbruks- og matdepartementet når og hvor den nasjonale prisen skal deles ut, skriver Kjell Bruvoll i Innovasjon Noreg til Bondebladet.

Dette er de regionale vinnerne:

Innlandet: Louise Gjør i Stange Vestbygd

Louise Gjør og hennes gårdsutsalg fikk BU-prisen i Innlandet. I 2016 bygget Louise opp gårdsutsalget på Fredheim gård, hvor hun selger egenproduserte grønnsaker og egg, samt videreforedlede produkter. Gårdsutsalget har nå et stort utvalg med lokalprodusert mat fra hele distriktet, skriver Innovasjon Norge.

- Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet BU-prisen i Innlandet 2020. Drømmen var å synliggjøre hvilke muligheter landbruket har, og nytenking i form av Fredheim Gårdsutsalg. Det samholdet vi har klart å skape oss bønder imellom har gjort at vi er i ferd med å videreutvikle flere spennende produkter av våre egne råvarer, sier Louise.

Fredheim gårdsutsalg har fem arbeidsplasser, og i sesong sysselsetter de mange deltidsansatte. Tilleggsnæringen har gitt positive resultater de siste tre årene.

- Satsingen har ført til flere arbeidsplasser og mere liv på bygda. Vi ønsker å være et bidrag til at folk velger norske råvarer og ser hvilke muligheter som ligger i et levende landbruk, sier Louise.

Neste steg i utviklingen av gårdsutsalget er å videreforedle grønnsaker fra egen produksjon. Denne videreforedlingen vil også generere inntekter for nabogården Søndre Elton, der eierne har investert i eget produksjonskjøkken i forbindelse med jordbær. Satsingen bidrar således til at kjøkkenet kan utnyttes fullt ut gjennom hele året.

Tanken er å benytte de produktene som ikke tilfredsstiller ordinære krav til kvalitet, størrelse eller utseende. Med på laget har de fått med seg fagpersonell som bidrar med kompetanse inn i videreforedlingen.

Louise har vist stor kreativitet gjennom produktutvikling og videreforedling og har blant annet «Itte-reiste» egg. Hun har også vært en av pionerene som startet opp igjen med dyrking av jordskokk, skriver juryen.

Nordland: Torghatten Torghatten Camping & Strandrestaurant

Med utgangspunkt i en gård som har vært i familiens eie i over 200 år, har Per Kåre Hatten og familien satset på overnatting, campingplass og restaurant ved foten av fjellet Torghatten. Bedriften er en betydelig arbeidsgiver i sitt distrikt, skriver Innovasjon Norge.

- Jeg vil uttrykke stor takknemlighet for prisen. Dette er en stor anerkjennelse for den innsatsen som jeg og familien min har lagt ned i eiendommen over tid, sier Per Kåre Hatten.

Hatten overtok gården i 1986. Han er se

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

I første kvartal fikk skogeierne i snitt 619 kroner per kubikkmeter tømmer de solgte til industrien. Samtidig er råvaresituasjonen anstrengt, og trelastmarkedet sliter.
Bondebladet 10.05.2024
Våren er endelig i anmarsj. Nå kryper gradestokken oppover og grillsesongen kan endelig begynne for fullt. Gilde og PRIOR kommer nå med flere grillnyheter som bærer preg av mye smak og proteinrike produkter.
Bondebladet 10.05.2024
Jervebestanden er historisk høy. Bondelaget og rovviltnemndsleder frykter stygge tap av beitedyr i sommer, samt færre beitebrukere, uten statlige og tidligere uttak.
Bondebladet 10.05.2024
Basisprisane gjeld for korn levert ved følgjande av Felleskjøpet sine anlegg: Drammen, Holmestrand, Larvik, Kambo og Trondheim.
Bondebladet 10.05.2024
Nylig leverte faglagene sitt krav til jordbruksforhandlingene. - Kravet er nødvendig for å styrke produksjonsøkonomien, og behovet for dette er stort, sier nestleder i styret, Rolf Øyvind Thune.
Bondebladet 10.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt