AddToAny

Tapte år for europeiske arbeidstakere

For seks år siden gikk lønnen ned og arbeidstiden opp for tollbetjent Pat Murtagh i Dublin. Offentlig ansatte i mange europeiske land har opplevd det samme etter finanskrisa. Nå handler det om å ta igjen det tapte.
Finanskrisen i 2008 var starten på en dyster periode for millioner av europeiske arbeidstakere. Etter år preget av uforholdsmessig stort forbruk og underskudd på statsbudsjettene, måtte mange regjeringer bruke penger på å redde banker som gikk over ende.I kjølvannet fulgte konkurser, oppsigelser og store demonstrasjoner. Noen steder også opptøyer.Da det verste var overstått, så flere regjeringer at de fortsatt slet med å finansiere en stor offentlig sektor.
I Irland, Spania og flere andre land fikk regjeringen med seg de ansattes organisasjoner på avtaler om redusert lønn og økt arbeidstid. En av dem som fikk kjenne dette på kroppen, var Pat Murtagh i Dublin.
- Jeg har måttet tenke nøye gjennom hva jeg handler av mat, og sosiale aktiviteter har vært redusert til et minimum, forteller tollbetjenten på flyplassen utenfor den irske hovedstaden.
Her har han jobbet i sju år og er i tillegg tillitsvalgt for en stor gruppe i fagforeningen Forsa som jobber i skatteetaten. Den skilte tenåringsfaren måtte virkelig snu og vende på hver krone etter at fagforeningene og staten som arbeidsgiver ble enige om innstrammingstiltak i 2013. For hans del medførte dette at arbeidsdagene i snitt ble 27 minutter lengre og at lønnen ble kuttet med bortimot ti prosent. Å dra på ferie med barna var ikke lenger noe han kunne ta for gitt.

Solidaritet med de andre. Selv om det svei skikkelig, var Pat aldri i tvil om at dette var den eneste riktige løsningen. Alternativet hadde vært å se kolleger miste jobben sin.
- Det har man i hvert fall ikke lyst til. Så kutt i lønningene og økt arbeidstid var det minste av to onder. Det er bedre at alle får dårligere betalt enn at noen blir avhengig av offentlig velferd. Det ville også vært dårligere for samfunnet, for staten ville mistet skatteinntekter og samtidig fått større utgifter til arbeidsledige, sier han.
- Var det noen fare for at du selv kunne mistet jobben?
- Nei, jeg har jobbet ulike steder i skatteetaten i 22 år nå. Hele tiden har jeg vært aktiv i fagforeningsarbeid. Man må selvfølgelig passe på seg selv, men man må også tenke på det store bildet. Jeg har ingen glede av personlig vinning hvis det betyr at andre lider. Ikke blir det noe godt arbeidsmiljø heller hvis alle tenker på seg selv.

På rett vei igjen. Allerede før avtalene mellom partene ble inngått, merket de ansatte godt de dårlige tidene. Budsjettene i det offentlige ble redusert, folk som sluttet ble ikke erstattet, arbeidsmengden og stresset økte for de som var igjen. Men Murtagh sier at man nå steg for steg beveger seg tilbake til et akseptabelt nivå, og det takket være fagforeningene.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NFF-magasinet

Markørene er spesielt utsatt.
NFF-magasinet 29.01.2020
Kuttene i fengslene har ikke ført til mer innelåsing og isolasjon, mener justisministeren.
NFF-magasinet 29.01.2020
Aspirantene mottar uniformer for 12 000 kroner per stykk.
NFF-magasinet 29.01.2020
Fengselssko skal tåle betong og blodsøl. Det gjør de knapt.
NFF-magasinet 29.01.2020
I fjor vinter var det så kaldt at Børge Masterdalshei ved Spordrift i Mo i Rana fikk sko med innlagt varme. - De er helt fantastiske, sier han.
NFF-magasinet 29.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt