AddToAny

Tannhelse og kompetanse

Tannhelse og kompetanse
Ved TAKO-senteret på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo bidrar tre tannhelsesekretærer aktivt til at folk med sjeldne diagnoser, medisinske risikopasienter og personer med diagnoser innen rus og psykiatri får den tannhelsehjelpen de trenger.
Det utvides og bygges om ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo. Utenfor råder et kaos av biler, skilt og avstengte områder. Men vel innenfor dørene hos TAKO-senteret i tredje etasje råder orden og en god ro blant imøtekommende ansatte på fargeglade behandlingsrom.Behandlings- og kompetansesenter

TAKO står for «Tannhelse» og «Kompetanse», og senteret består av et nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne diagnoser, og en sykehustannklinikk som tar i mot medisinske risikopasienter og personer med diagnoser innen rus og psykiatri.

- Oral helse handler om å ha en så frisk munn som mulig og å kunne bruke munnen så godt som mulig, for eksempel til å spise med og til å kommunisere, sier avdelingssjef ved TAKO-senteret, Hilde Nordgarden.

Det å ha en sjelden diagnose medfører ofte at resten av tjenesteapparatet ikke har nok kunnskap om diagnosen eller den omsorgen som er nødvendig.

- For eksempel medfører enkelte sjeldne diagnoser økt infeksjonsrisiko. Det er ikke alltid slik at pasientene våre tenker på hvor viktig det er å fortelle tannhelsepersonell om økt risiko for infeksjon, resultatet kan bli for lite oppfølging i det ordinære tjenesteapparatet, sier Nordgarden.Pasienter som har en alvorlig psykisk lidelse kombinert med rusavhengighet, får ofte ikke et godt nok tilbud, eller de kan ha vanskelig for å benytte seg av et ordinært tilbud, og trenger ifølge Nordgarden et tilpasset tannhelsetilbud fra personell med høy kompetanse, gode menneskekunnskaper og med evne til tverrfaglig samarbeid.I tillegg til å drive med pasientbehandling bidrar TAKO-senteret i grunn- og etterutdanningen av tannpleiere og tannleger. De foreleser også ved store fagseminarer eller for mindre interessegrupper. Det er dessuten mulig å hospit

Flere saker fra Tannhelsesektretæren

Sommeren er allerede godt i gang, og for første gang på to år har det vært mulig å planlegge litt. Det kan være en etterlengtet ferietur for å se familie og venner, eller til sol og varme i sydligere strøk.
Det er en stor ære å bli valgt til leder for Norges beste arbeidstakerorganisasjon, men jeg er også bevisst mitt ansvar når jeg nå trer inn i vervet. Jeg ser fram til et tett og nært samarbeid med nestleder, generalsekretær, hovedstyret, tillitsvalgte og ansatte.
1. januar skal koronatiltakene avvikles, men krisen er ikke over for 60 000 langtidsledige og 20 000 permitterte. - Den viktigste oppgaven nå er å sørge for at de kommer seg i jobb. Vi er samtidig fornøyde med at regjeringen foreslår en varig styrking av NAV på 175 millioner kroner, sier YS-leder Erik Kollerud.
Merete Kjeldsberg er ansatt som ny rådgiver på Parats regionkontor i Trondheim. Hun starter 1. februar 2022. Hun kommer fra bedriften Autronica Fire and Security.
Pandemien snudde opp ned på arbeidsliv, hverdagsliv og fritid. Plutselig kunne vi ikke møte hverandre på fysiske kurs og konferanser, og alt måtte bli digitalt.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt