AddToAny

Tørking i tre trinn ga Færøyene mat

Tørking i tre trinn ga Færøyene mat
Svaret, min venn, det blåser i vinden. Også om spørsmålet er hvordan du skal ta vare på maten uten fryser og kjøleskap. Georg Mathisen journalist, forskning.no Salt var dyrt, klimaet fuktig og råvaretilgangen ensidig.
Hvordan klarte folk på Færøyene å skaffe seg mat for 1000 år siden, også på en dag der fisken ikke bet og det var lenge igjen til slaktetiden?

Vindtørking

Færøyingene tok naturen til hjelp. Nærmere bestemt vinden. Resultatet er blitt naturlig konservering som slår det meste. Ikke bare ble kjøtt og fisk servert tørket - det ble også spist underveis, før det var ferdigtørket.

Jóan Pauli Joensen markerte 70-årsdagen med to bind om færøyske mattradisjoner.

- Her forstår vi godt når fisken er fersk og når den ikke er det. Er den ikke fersk, blir den tørket, forklarer Jóan Pauli Joensen.

Den tidligere rektoren ved Færøyenes universitet markerte 70-årsdagen sin med å gi ut et to binds praktverk om matkultur før og nå.

- Alt henger sammen. Næringsliv, mat, drikke og vaner. Til all tid har det viktigste for mennesker vært å få mat i munnen og tak over hodet, sier Joensen til forskning.no.

Lite salt, ingen einer

- Salt var dyrt. I gammel tid fantes det einer som kunne brukes til røyking, men den ble nesten utryddet allerede i slutten av middelalderen. Derfor var vi nødt til å tørke all mat som skulle konserver

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt