Den har en særegen og mild smak og kan selges for mange hundre kroner kiloen.
Krepsefiske har lange tradisjoner i Norge, og folk har gjort det i over hundre år.
Men nå er krepsen vår truet. Den står faktisk oppført på Artsdatabankens Rødliste som «sterkt truet».
Problemet er den såkalte krepsepesten.
Dør av pesten
Krepsepest er en sykdom som skyldes eggsporesoppen Aphanomyces astaci.
Sykdommen som opprinnelig kom fra Nord-Amerika, ble overført til Europa på midten av 1800-tallet. Syndebukken er den amerikanske signalkrepsen, som ble introdusert i norske elver og innsjøer på samme tid.
Før signalkrepsen kom, var det edelkrepsen som levde her. Den har nordmenn hatt gleden av å fiske, fange, spise og selge i mange tiår.
Problemet er at den amerikanske signalkrepsen tåler krepsepest godt, mens vår egen edelkreps dør av den. Det betyr at dersom det finnes signalkreps i en elv eller innsjø, er edelkrepsen borte - den har dødd ut.
Til tross for at signalkrepsen også kan spises, er den ikke like attraktiv for oss nordmenn. Skallet er hardere, og i Sverige, hvor begge arter blir spist, selges edelkreps til