AddToAny

Svedjerug

Svedjerug
Gjesteskribenter i Baker og Konditor Baker og Konditor skal i 2018 trykke en serie artikler som tar for seg gamle kornsorter- og arter, med faktainformasjon og tips til praktisk bruk. Bak artiklene står baker i Nofima, André Løvaas og forsker i Nofima, Anne Kjersti Uhlen.
SVEDJERUG ER EN SORT AV RUG som har blitt godt kjent i Norge, og den brukes i dag både i småskala nisjeproduksjoner og i noe større skala. Svedjerugens historie er spesiell, så vel i agronomisk sammenheng som kulturhistorisk.
Sorten opprinnelse har sammenheng med svedjebruket som ble innført og praktisert av finske innvandrere i Norge fra cirka 1600. Dette var finner som utvandret fra Finland fra cirka 1500, og som vandret vestover. Mange slo seg ned i Sverige, men noen vandret videre til Norge. Disse «skogfinnene» slo seg ned i ubebodde skogsområder, og brant ned passende arealer av barskog for å dyrke rug i noen år, inntil jorda ble utarmet for viktige plantenæringsstoffer. Da måtte nye areal brennes, og dyrkingsarealene ble således flyttet rundt. Historien ville det slik at det på 1970-tallet ble funnet noen få rugkorn i tømmerveggen av en gammel låve i Grue på Finnskogen. Selv om disse kornene var svært gamle, så var spireevnen intakt for noen av dem. Det er disse plantene som har gitt opphavet til svedjerugen som dyrkes i dag!
Svedjerug er vinter-ettårig
Det vil si at den må såes på høsten slik s
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

- Veldig gledelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om det økende søkertallet til yrkesfag. Mer enn 34.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Før påske la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. Utkastet skapte usikkerhet rundt opplæringskontorenes mulighet til å være part i lærekontrakten.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Det ypperste av råvarer og håndverksbakst i særklasse. De norske bakerne som var med på bakerisafari i København, fikk en inspirerende opplevelse!
Baker og Konditor 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt