Baker og Konditor
11.05.2018
Gjesteskribenter i Baker og Konditor Baker og Konditor skal i 2018 trykke en serie artikler som tar for seg gamle kornsorter- og arter, med faktainformasjon og tips til praktisk bruk. Bak artiklene står baker i Nofima, André Løvaas og forsker i Nofima, Anne Kjersti Uhlen.
SVEDJERUG ER EN SORT AV RUG som har blitt godt kjent i Norge, og den brukes i dag både i småskala nisjeproduksjoner og i noe større skala. Svedjerugens historie er spesiell, så vel i agronomisk sammenheng som kulturhistorisk.
Sorten opprinnelse har sammenheng med svedjebruket som ble innført og praktisert av finske innvandrere i Norge fra cirka 1600. Dette var finner som utvandret fra Finland fra cirka 1500, og som vandret vestover. Mange slo seg ned i Sverige, men noen vandret videre til Norge. Disse «skogfinnene» slo seg ned i ubebodde skogsområder, og brant ned passende arealer av barskog for å dyrke rug i noen år, inntil jorda ble utarmet for viktige plantenæringsstoffer. Da måtte nye areal brennes, og dyrkingsarealene ble således flyttet rundt. Historien ville det slik at det på 1970-tallet ble funnet noen få rugkorn i tømmerveggen av en gammel låve i Grue på Finnskogen. Selv om disse kornene var svært gamle, så var spireevnen intakt for noen av dem. Det er disse plantene som har gitt opphavet til svedjerugen som dyrkes i dag!
Svedjerug er vinter-ettårig
Det vil si at den må såes på høsten slik s
Gå til medietSorten opprinnelse har sammenheng med svedjebruket som ble innført og praktisert av finske innvandrere i Norge fra cirka 1600. Dette var finner som utvandret fra Finland fra cirka 1500, og som vandret vestover. Mange slo seg ned i Sverige, men noen vandret videre til Norge. Disse «skogfinnene» slo seg ned i ubebodde skogsområder, og brant ned passende arealer av barskog for å dyrke rug i noen år, inntil jorda ble utarmet for viktige plantenæringsstoffer. Da måtte nye areal brennes, og dyrkingsarealene ble således flyttet rundt. Historien ville det slik at det på 1970-tallet ble funnet noen få rugkorn i tømmerveggen av en gammel låve i Grue på Finnskogen. Selv om disse kornene var svært gamle, så var spireevnen intakt for noen av dem. Det er disse plantene som har gitt opphavet til svedjerugen som dyrkes i dag!
Svedjerug er vinter-ettårig
Det vil si at den må såes på høsten slik s