AddToAny

- Sunnhetstegn at befolkningen er skeptisk til myndighetenes økonomiske støtte av redaktørstyrte medier

Redaktørtoppen ikke overrasket over Journalisten-undersøkelse om pressestøtte.
Tidligere denne uken publiserte Journalisten resultatene fra en spørreundersøkelse utført av analyseselskapet InFact. Der kom det frem at hver fjerde nordmann mener pressestøtten gjør norske medier mindre kritiske til myndighetene.

I 2022 skal Medietilsynet dele ut rundt 390 millioner kroner til mottakere av produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier, populært kalt pressestøtten.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, mener funnene er interessante, men ikke veldig overraskende.

- Det er jo faktisk et sunnhetstegn at befolkningen er skeptisk til myndighetenes økonomiske støtte av redaktørstyrte medier. Ideelt sett burde det vært slik at vi kunne opprettholdt et mediemangfold uten noen form for støtte, men slik er det ikke, sier hun til Journalisten.

- En armlengdes avstand

Generalsekretæren forklarer at dagens støtteordninger er utformet slik at man har mest mulig objektive kriterier, slik at støtten ikke skal ha noen innvirkning på de redaksjonelle beslutningene som tas.

- Både fra politisk nivå og fra mediene er man svært opptatt av å ha en armlengdes avstand mellom de som har ansvar for mediepolitikken og mediene, sier Nybø og legger til:

- I Norge har vi hatt mediestøtte i over 50 år. Vi har sett at de mediene som har fått slik støtte ikke har vært mindre kritiske enn andre medier.

Presseetisk forpliktelse

Til tross for at Nybø ikke er overrasket over tallene fra undersøkelsen, får det henne til å tenke på viktigheten av at mediene, medieorganisasjoner og at myndighetene er åpne om hvordan støtteordningene fungerer.

- Mange redaktører, øvrige medieledere og vi som jobber i medieorganisasjonene kjenner ordningene i detalj. Det gjør også mediepolitikerne og byråkratiet. Da kan vi ofte havne i den fellen at vi tenker at dette er helt åpenbart for publikum også, men det trenger det ikke være, sier Nybø.

Derfor mener hun at bransjen bør være enda flinkere til å forklare hvordan mediestøtten er lagt opp. Det gjelder alt fra momsfritak og finansieringen av NRK, til innovasjonsstøtten og det såkalte produksjonstilskuddet.

- Åpenhet og transparens er alltid et gode, og vi er jo også presseetisk forpliktet til å vise åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av journalistikken, avslutter generalsekretæren.

Image-text:

Reidun Kjelling Nybø mener det er et sunnhetstegn at befolkningen er skeptisk til myndighetenes økonomiske støtte av mediene.

Foto: Morgane Fauconnier

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt