Baker og Konditor
08.06.2018
Det er mange som har prøvd å kombinere industri og håndverk, men få som har fått det til. På Sunnmøre er det en aktør som får det til. Der lever Valaker Bakeri og Konditori og Goman Valaker i en lykkelig symbiose under samme tak.
BEDRIFTEN BLE STARTET av Malvin Valaker. Malvin var utdannet baker fra Utvik i Nordfjord. Han startet sin yrkeskarriere i Måløy og senere Ålesund, før han flyttet til den lille bygda Søvik utenfor Ålesund. Bakeriet startet Malvin i kjelleren på et bolighus, her var han leietager i mange år. Senere kom Gyda inn i bildet og paret bygde egen bolig med bakeri i kjelleren. Her bygde paret stein på stein i bedriften som feiret 60-års jubileum i fjor. Familien Valaker var innovative fra første stund og var blant de første som hadde en Rex-automat og den første i området som hadde melsilo. De investerte i takt med lommeboka og bygde opp en solid bedrift som neste generasjon overtok på slutten av 90-tallet. I dag er bedriften eid av ekteparet Liv-Anette Valaker og Alf Røren. Liv-Anettes bror, Rune Valaker, er også med på eiersiden. De har fortsatt å bygge videre på familiebedriften og har nylig investert betydelige beløp i nytt bygg.
Tok fagbrev
Liv-Anette Valaker Røren og mannen Alf Røren tok utdannelse innen fiskeri og eksport. De satset egentlig på en annen yrkeskarriere, men valgte å ta over familiebakeriet sammen med Rune Valaker. Og så gjorde Liv-Anette og Alf noe mange nok ville ha hoppet over: De tok fagbrev i henholdsvis konditor- og bakerfaget.
- Når du skal ta over en bedrift der veldig mye ligger ferdig og mange av de ansatte har vært i mange år; da må kunne faget selv også. Alle de andre fagene vi har i bunnen har vi hatt god nytte av i forhold til å ha et annet syn da vi kom inn i bransjen.
- Mange ville nok ikke tatt det fagbrevet slik dere gjorde. Har det vært en avsuksessfaktorene?
- Ja, så definitivt. Vi har alltid sagt at vi skal aldri havne i en situasjon der en eller annen kommer og s
Gå til medietTok fagbrev
Liv-Anette Valaker Røren og mannen Alf Røren tok utdannelse innen fiskeri og eksport. De satset egentlig på en annen yrkeskarriere, men valgte å ta over familiebakeriet sammen med Rune Valaker. Og så gjorde Liv-Anette og Alf noe mange nok ville ha hoppet over: De tok fagbrev i henholdsvis konditor- og bakerfaget.
- Når du skal ta over en bedrift der veldig mye ligger ferdig og mange av de ansatte har vært i mange år; da må kunne faget selv også. Alle de andre fagene vi har i bunnen har vi hatt god nytte av i forhold til å ha et annet syn da vi kom inn i bransjen.
- Mange ville nok ikke tatt det fagbrevet slik dere gjorde. Har det vært en avsuksessfaktorene?
- Ja, så definitivt. Vi har alltid sagt at vi skal aldri havne i en situasjon der en eller annen kommer og s


































































































