AddToAny

Studentaksjonen

Studentaksjonen
Ungdommene og studentene i Trondheims serveringsbransje er lei av tilfeldige arbeidsforhold, og vil ha tariffavtale. For tre år siden var det én - nå er det tolv, og flere er på gang.
På en kaffebar i Trondheim sitter to 23-åringer og småprater. De er ganske typiske for byen: Ingen av dem kommer derfra opprinnelig, og begge går eller har gått på NTNU, det som etter flere sammenslåinger er blitt landets største universitet.
Men temaet er verken byliv eller studier. Ane Aasmundstad Sommervold og Tor-Erik Holt Paulsen diskuterer veien fram til tariffavtale. Han har fått gjennomført det hos Pizzabakeren, hun jobber med saken på Godt Brød. Han studerer egentlig industriell kjemi og bioteknologi, hun har et arbeidsår etter å ha fullført bachelorgraden i arkeologi, før hun har tenkt å ta master. Han er opprinnelig fra Grimstad i Aust-Agder, hun fra Storfjord i Troms. De er i Trondheim for å studere.
De er altså paradeeksempler på hvorfor restaurant- og utelivsbransjen er så svakt organisert: Den er fylt av flyktig, midlertidig arbeidskraft - som gjerne er så ung og ubundet at den ikke bryr seg om fast ansettelse, arbeidstid, sparing, pensjon og den slags.
Har man alltid hørt. Men her sitter de og formelig brenner for det organiserte arbeidsliv på ekstrajobbene sine.
Hva har skjedd med dagens ungdom?

Uordnede forhold
- Det begynte egentlig en 17. mai, da vi skjønte at vi ikke hadde noen regler for tillegg og sånt, verken overtid, ulempe, jobb på helligdager eller noen ting, forteller Aasmunstad Sommervold.
Hun er en av «bakeribaristaene»
på Godt Brød, der de fleste har 20 prosents stilling.
- Det var en hos oss som var medlem i Fellesforbundet, og da begynte vi å snakke om dette med tariffavtale. Vi dro på et møte i forbundet, og så meldte vi oss inn vi andre også.
Godt Brød
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

Alle industriarbeidere får minst 7 kroner mer i timen, og lavtlønte 3,50 i tillegg etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige. Ramma for oppgjøret er 5,2 prosent.
Det er flott at Hongkong-konvensjonen endelig er vedtatt, mener Fellesforbundets Mohammad Afzal: - Men nå gjelder det å følge med på at den blir fulgt opp.
- Det er opp til oss lokalt å sørge for at lønnsoppgjøret ender med et godt resultat, sier klubbleder Stian Sagvold på Aker Solutions Verdal.
Operatører i industrien skal lett kunne ta spesialsydde moduler som øker kompetansen. Staten blir med på spleiselaget.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt