AddToAny

Store endringer på veien til Stortinget - Samferdsel

Store endringer på veien til Stortinget - Samferdsel
Arvid Strand ser i denne kronikken med kritisk blikk på regjeringens prioritering av vegprosjekter i Nasjonal transportplan (NTP) 2018-2029.
Nå, like før NTP-en skal behandles i Stortinget, fastslår Strand at prioriteringen er markert annerledes - og det uten klare begrunnelser - enn den transportetatene hadde lagt opp til.

Begrunnelsene for Samferdselsdepartementet til å gjøre store endringer i sekretariatets forslag, med tilhørende utpeking av nye prosjekter, og utelukkelse av andre, finnes ikke, skriver Arvid Strand. Illustrasjonsfoto: Samferdsel. Da meldingen til Stortinget om NTP (Nasjonal transportplan) 2018-2029 ble presentert av regjeringen i april i år, var antallet vegprosjekter i planen økt med 30 prosent sammenliknet med antallet i transportetatenes liste av vegprosjekter.

Men - for å sette dette i et perspektiv - da Samferdselsdepartementet i april 2013 presenterte meldingen til Stortinget om NTP 2014-2023, hadde regjeringen økt antallet vegprosjekter med bare tre prosent sammenliknet med vegprosjektene som fantes i transportetatenes forslag.

Denne artikkelen skal se nærmere på noen sider ved endringene som ble gjort av regjeringen før den i april i år presenterte sin melding til Stortinget:

Regjeringsplattformens signal om satsing på OPS-prosjekter blir markert

Regjeringen er klar tilhenger av store vegprosjekter i byområder

Regjeringens signal om større vekt på samfunnsøkonomi ved investeringer i samferdsel, følges ikke opp. I hvert fall er det et faktum at de fire vegprosjektene med best netto nytte per budsjettkrone er tatt ut av planen

Det er ingen begrunnelser i meldingen for de foretatte endringene, men det synes klart at regjeringen har vært lydhør til

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

LITT AV HVERT: Skandinaviske og nordtyske politikere satser på ny fart i et arbeid som kan resultere i «en grønn megaregion i Nord-Europa.»
Samferdsel 25.02.2020
Norske byer må ta lederrollen for at de delte elsparkesyklene ikke skal bli et forsøplings- og trafikksikkerhetsproblem, men den berikelsen for byene og de reisende som de helt klart kan bli.
Samferdsel 24.02.2020
Mens norske myndigheter sliter med stor kostnadsvekst i mange jernbaneprosjekter, har britiske transportmyndigheter minst like store utfordringer med byggingen av en høyhastighetsbane fra London og nordover.
Samferdsel 21.02.2020
Det er viktig at konsekvenser av tiltak for å gjøre elbiler attraktive blir studert og dokumentert, poengterer artikkelforfatterne.
Samferdsel 20.02.2020
Norge har en vid naturgitt infrastruktur for sjøtransport med store investeringer i farleder og havneanlegg. Dette er en transportstruktur som vil kunne ta hånd om vesentlig større volumer enn i dag.
Samferdsel 17.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt