Det var her grunneiere, sportsfiskere og forskere for noen tiår tilbake gikk sammen for å få den attraktive storfisken tilbake.
De tok ut nesten 700 000 små røyer fra vannet. Over 30 tonn småfisk.
Takvatn-prosjekter var ikke først med uttynningsfiske. Før suksessen i Troms hadde også andre prøvd uttynning som botemiddel i dårlige fiskevann, men de fleste mislyktes.
Viktig lærdom og gode råd fra suksessprosjektet er nå samlet av forskerne i en velskrevet kokebok -rapport som er blitt populær blant mange fiskeinteresserte.
Rapporten kan du laste ned her som en pdf-fil.
Storfisken er blitt borte
Mange tidligere gode fiskevann i Norge har nå bare småfisk.
Da blir konkurransen om maten stor. Fisken fortsetter å være liten, mager og av dårlig kvalitet. Potensielt gode fiskevann er helt dominert av tusenbrødre - mengder av små røye, abbor eller sik.
Hvordan er det blitt slik?
Problemet har mange steder oppstått fordi storvokste fiskespisere som gjedde, ørret eller kanibalistisk røye eller abbor er fjernet fra vannet gjennom selektivt fiske etter bare store fisker.
Fisken som er igjen blir da liten og slutter å spise annen småfisk. Den lever i stedet på næringsfattig dyreplankton.
Nedfisket på 1920-tallet
Takvatnet i Troms er typisk eksempel på et flott fiskevann


































































































