AddToAny

Stiller ut 2.000 år gamle følelser

En utstilling på Kulturhistorisk museum i Oslo viser frem menneskers følelser i antikken.
Skulpturer, figurer og glasskruker i lyse farger, pent oppstilt på et langt bord møter oss i det vi beveger oss innover i utstillingsrommet på Kulturhistorisk museum i Oslo. Hver og en av gjenstandene representerer en følelse.

På det femten meter lange bordet finner du skulpturer, sarkofager og glasskrukker fra det gamle Hellas, Romerriket og Egypt.

Helt innerst i rommet langs veggen skimtes konturene av en kiste malt i det som en gang var sterke farger, men som nå, etter om lag 2.000 år, er blitt litt vasne.

(Foto: Ellen C. Holte)

Lokket på kisten er satt på gløtt slik at man kan skimte de mørkebrune, inntørkede restene av en kvinne. Dette mennesket, som vandret i Egypt for om lag 2.000 år siden, ligger nå i utstillingen som et symbol på håp om et liv etter døden.

Følelsene antikkens mennesker kjente på ikke er så ulike de vi går rundt med i dag, ifølge førsteamanuensis for numismatisk og klassisk arkeologi og kurator Marina Prusac-Lindhagen.

Viser frem håpet om et liv etter døden

Utstillingen har to egyptiske sarkofager. En som kun er den innerste kisten av et kistesett, den ligger på bordet, og den andre med en mumifisert kvinne som står for seg selv i en glassmonter.

- Det er flere etiske problemstillinger med å vise frem menneskelige levninger, sier Prusac-Lindhagen.

Utstillingen har likevel valgt å vise frem mumien. Ofte er det ikke like mye kontrovers rundt å

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt