AddToAny

Stiller ut 2.000 år gamle følelser

En utstilling på Kulturhistorisk museum i Oslo viser frem menneskers følelser i antikken.
Skulpturer, figurer og glasskruker i lyse farger, pent oppstilt på et langt bord møter oss i det vi beveger oss innover i utstillingsrommet på Kulturhistorisk museum i Oslo. Hver og en av gjenstandene representerer en følelse.

På det femten meter lange bordet finner du skulpturer, sarkofager og glasskrukker fra det gamle Hellas, Romerriket og Egypt.

Helt innerst i rommet langs veggen skimtes konturene av en kiste malt i det som en gang var sterke farger, men som nå, etter om lag 2.000 år, er blitt litt vasne.

(Foto: Ellen C. Holte)

Lokket på kisten er satt på gløtt slik at man kan skimte de mørkebrune, inntørkede restene av en kvinne. Dette mennesket, som vandret i Egypt for om lag 2.000 år siden, ligger nå i utstillingen som et symbol på håp om et liv etter døden.

Følelsene antikkens mennesker kjente på ikke er så ulike de vi går rundt med i dag, ifølge førsteamanuensis for numismatisk og klassisk arkeologi og kurator Marina Prusac-Lindhagen.

Viser frem håpet om et liv etter døden

Utstillingen har to egyptiske sarkofager. En som kun er den innerste kisten av et kistesett, den ligger på bordet, og den andre med en mumifisert kvinne som står for seg selv i en glassmonter.

- Det er flere etiske problemstillinger med å vise frem menneskelige levninger, sier Prusac-Lindhagen.

Utstillingen har likevel valgt å vise frem mumien. Ofte er det ikke like mye kontrovers rundt å

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kompetansen til de som fremmer innovativ teknologibruk i klasserommet er ofte i tråd med kommersielle interesser.
forskning.no 16.08.2022
Nattdyrene skriker ut lyder vi ikke kan høre, for å unngå å krasje.
forskning.no 16.08.2022
Indias 200 millioner muslimer blir konsekvent framstilt som fiender av nasjonen. Konspirasjonsteorien om «kjærlighets-jihad» er blitt utgangspunkt for nye lover.
forskning.no 16.08.2022
Det hadde også en annen superegenskap: Det holdt byttet sitt fast med en klebrig masse.
forskning.no 16.08.2022
At livet har opprinnelsen sin i dammene rundt geysirer på land, er en ny teori som dansk fysiker har undersøkt.
forskning.no 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt