AddToAny

Staten handler etikkløst

Staten handler etikkløst
Sklier til lekeplasser, operasjonshansker og skolepulter er blant varene som ligger i statens handlekurv på over 400 milliarder kroner årlig. Etiske krav til innkjøp er frivillig, derfor kan sklia på kommunens barnehage være laget av barn i Bangladesh
Du ble frisk etter operasjonen, men den fattige pakistaneren som lagde kirurgens instrumenter, be syk fordi kjemikalene han brukte er kreftfremkallende. Barnet ditt lo og hadde det moro da hun klatret i klatrestativet, men de som produserte den er immigrantarbeidere uten rettigheter som sitter innelåst på en fabrikk i Malaysia.

Dette høres ekstremt ut, men såfremt du ikke ble operert på Østlandet etter 2013, da Helse Sør-Øst luket ut useriøse leverandører av operasjonsutstyr, eller du bor i Stavanger, eneste kommune som har oversikt over om leverandørene av lekeplassutstyr respekterer arbeidernes rettigheter, kan ikke den norske stat garantere for at arbeids- og menneskerettigheter er blitt ivaretatt i sine innkjøp.Bare en av tjue stiller krav Det offentlige handler inn varer og tjenester for over 400 milliarder kroner årlig, omtrent 15 prosent av BNP. I 95 av 100 offentlige innkjøp ble det ikke stilt noen etiske krav til leverandøren, ifølge Framtiden i våre hender, som gjorde en undersøkelse blant de største kommunene i landets fylker i 2012.

- Vi vet at en rekke varer som kjøpes over offentlige budsjetter, er produsert under elendige forhold. Når oppdragsgivere forholder seg passivt til dette, medvirker de til brudd på grunnleggende rettigheter. Det er ikke greit, verken av moralske, økonomiske eller juridiske grunner, sier Magne Paulsrud, ekspert på offentlige innkjøp i Initiativ for etisk handel (IEH).

IEH er en medlemsorganisasjon av både private bedrifter og offentlige aktører som hjelper medlemmene med etisk handel. lO var med å starte IEH i 2000. Etiske krav i offentlig sektor har vært på den politiske dagsorden siden 2007 da Stortinget kom med en handlingsplan. Men flere har vært skeptiske til å få det lovpålagt.

- Det er flere grunner til skepsisen. En gjenganger har vært «tilbudene uteblir
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

LO-Aktuelt 15.01.2022
LO-Aktuelt 15.01.2022
Månedsleie i kroner for en 2-roms på 50 kvadrameter i den mest populære delen av byen. Oslo Trondheim Kristiansand Bergen Stavanger Tromsø 12.700 10.500 8.000 10.500 8.900 10.500
LO-Aktuelt 15.01.2022
Svenskene stopper kontingenten til DEFS, vil ikke delta i møter og har uttrykt sterk mistillit til generalsekretæren og visegeneralsekretæren som har hatt ansvaret for arbeidet med EUs direktiv om minstelønn.
LO-Aktuelt 15.01.2022
Verdensvant og uredd. Tøff, men sårbar. Energisk og trygg. Slik kan Cay Nordhaug beskrives. Industri Energi har fått en handlingens mann inn i ledelsen.
LO-Aktuelt 15.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt