AddToAny

Stålkontroll på livet

Stålkontroll på livet
Med nyutviklet teknologi styrer Jon Arve Bustadmo praktisk talt hele livet direkte fra den elektriske rullestolen.
- Jeg liker å være online med omgivelsene og følge med på det som skjer, smiler 36 år gamle Jon Arve Bustadmo fra Skien i Telemark.

Han har tatt kontroll over eget liv med bruk av ny teknologi. Fra sin Permobil C500 S Corpus med Magic-Drive Touch hakestyring - forkortet MDT - styrer han daglige gjøremål og holder kontakt med venner og familie.

- Som utdannet mekaniker har jeg alltid hatt interesse for teknikk. Det har nok hjulpet meg til å ta i bruk nye løsninger, forteller Jon Arve, som til daglig arbeider ved den teknologiorienterte attføringsbedriften Grep Marenso i Skien.

Han gleder seg over mulighetene som ligger i den skreddersydde, høyteknologiske løsningen basert på en Permobil Corpus og en MDT «datamaskin» med infrarød kommunikasjon.

- Det er en helt annen løsning enn det jeg hadde for to år siden. Det kan virkelig ikke sammenlignes, hverdagen er blitt helt annerledes, bedyrer han.Alt unntatt lyspærer Under Handikapnytts besøk hjemme i leiligheten i Skien, demonstrerer han hvordan han kan ringe, eller sende mail og SMS via MDT-kontrollen, som er plassert i øyenhøyde på den elektriske rullestolen. Jon Arve styrer alt ved med haken, og kontrollen er koblet opp til en Samsung Android mobiltelefon.

- Jeg styrer både rullestolen og omgivelsene med MDT-en og hakestyringen, som er en joystick. Løsningen gir meg en frihet å kunne være mer selvhjulpen. Det er viktig for meg som er såpass avhengig av hjelp, sier Jon Arve.

Han er aktiv på sosiale medier og trenger å ha mobiltelefonen innen rekkevidde. Men det er mer:

- Jeg kan også åpne dører, slå på lys, tv og musikkanlegg direkte fra den elektriske rullestolen og MDT-en. Det kunne jeg ikke før. Det ene
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt