Brødrene Jan (54) og Ronald (52) Herbert fra Zeewolde i Nederland har gått helt inn for dyrking av rosenkål. I dag dyrkes det hele 3 500 dekar med rosenkål, med de mest moderne maskiner som finnes for denne veksten.
I fjor høst ble en monsterrobot-høster inkludert i maskinparken. Maskinen erstatter tre mann og kan jobbe døgnet rundt. I hallen der produktene sorteres og pakkes, treffer vi de nederlandske brødrene. Rosenkålene ruller forbi i full fart på et transportbånd, mens medarbeiderne plukker ut dem som avviker fra standarden. Den siste kvalitetskontrollen utføres av mennesker. Allerede før rosenkålen havner her, har de blitt kontrollert og sortert to ganger av maskiner, blant annet ved hjelp av optisk utstyr som filmer de små grønnsakene med et spesielt lys, mens de faller slik at avvik kan oppdages.
Kvalitet er viktig for familiebedriften, som har mange faste kunder, som for eksempel store matvarekjeder. De produserer både for lokale og utenlandske kunder. Hvordan rosenkålen sorteres størrelsesmessig, forteller litt om den kulinariske statusen rosenkålen har i de forskjellige land. I Tyskland og Frankrike kjøper de gjerne de største rosenkålene, som er pene å presentere på tallerkenen. Hjemmemarkedet Nederland tar gjerne en gjennomsnittsstørrelse. Rosenkål har blitt populært de siste årene, fordi den omtales som ekstremt sunn, rik på C-vitaminer og godt tilpasset i en lavkarbodiett.
Brødrene er ikke imponerte over b