AddToAny

Sosiale medier og terrorangrep opp i amerikansk høyesterett

Amerikansk høyesterett vil behandle to saker der sosiale medieselskap stilles økonomisk ansvarlig for terrorangrep.
Sakene blir sett på som en viktig prøve på en lov som fritar nettselskap for ansvar for det brukerne legger ut på nettstedene de eier.

I sakene retten vil behandle har pårørende til en kvinne og mann drept i terrorangrep i Frankrike og Tyrkia saksøkt Google, Twitter og Facebook.

De anklager selskapene for å hjelpe terrorister med å spre budskapet sitt og radikalisere nye tilhengere. En av sakene ble henlagt, mens den andre har gått videre i rettssystemet.

Det er ventet at høyesterett starter saksbehandlingen i vinter med avgjørelser en gang før juni 2023.

En av sakene gjelder den amerikanske statsborgeren Nohemi Gonzalez (23) som studerte i Paris. Hun var en av 130 mennesker som ble drept i IS-angrepet i byen i november 2015.

Hennes pårørende gikk til søksmål mot Google, som eier Youtube. De hevdet nettjenesten hadde hjulpet IS ved å la islamistgruppen legge ut videoer som oppfordret til vold og bidro til å rekruttere støttespillere.

De argumenterte med at selskapets algoritmer anbefalte disse videoene til seere som mest sannsynlig er interessert i dem. Men en dommer avviste saken og en ankedomstol opprettholdt kjennelsen.

Den andre saken retten vil behandle dreier seg om den jordanske statsborgeren Nawras Alassaf. Han døde i et angrep i 2017 i nattklubben Reina i Istanbul der et IS-medlem drepte 39 mennesker.

Alassafs slektninger saksøkte Twitter, Google og Facebook for å ha hjulpet terrorisme. De hevdet at nettselskapene hjalp IS til å vokse og ikke gikk langt nok i forsøket på å dempe terroraktivitet på sine nettsteder.

En lavere domstol tillot at saken kunne føres for retten.

Image-text:

Amerikansk høyesterett vil behandle to saker der sosiale medieselskap stilles økonomisk ansvarlige for terrorangrep.

Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Dette kommer fram i en melding på NRKs intranett. I høst ble det kjent at NRK må kutte kostnadene med 300 millioner kroner, eller cirka fem prosent.
Journalisten 28.11.2022
Flere ansettelser i avisa. Hanne Askestad Myraune er nyansatt journalist i avisa Frostingen, melder avisa selv.
Journalisten 28.11.2022
Klager igjen på omtale av Max Social-profiler. Erland Bakke har levert sin fjerde klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot VG, viser innsyn fra PFU-sekretariatet.
Journalisten 28.11.2022
- Å ha samme tilhørighet gir en styrket følelse av at vi er et team.
Journalisten 28.11.2022
De nasjonale nisjeavisene får betydelig mindre pressestøtte neste år. - Det gir et dramatisk forverret resultat, sier Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore.
Journalisten 28.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt