AddToAny

Sosiale medier og terrorangrep opp i amerikansk høyesterett

Amerikansk høyesterett vil behandle to saker der sosiale medieselskap stilles økonomisk ansvarlig for terrorangrep.
Sakene blir sett på som en viktig prøve på en lov som fritar nettselskap for ansvar for det brukerne legger ut på nettstedene de eier.

I sakene retten vil behandle har pårørende til en kvinne og mann drept i terrorangrep i Frankrike og Tyrkia saksøkt Google, Twitter og Facebook.

De anklager selskapene for å hjelpe terrorister med å spre budskapet sitt og radikalisere nye tilhengere. En av sakene ble henlagt, mens den andre har gått videre i rettssystemet.

Det er ventet at høyesterett starter saksbehandlingen i vinter med avgjørelser en gang før juni 2023.

En av sakene gjelder den amerikanske statsborgeren Nohemi Gonzalez (23) som studerte i Paris. Hun var en av 130 mennesker som ble drept i IS-angrepet i byen i november 2015.

Hennes pårørende gikk til søksmål mot Google, som eier Youtube. De hevdet nettjenesten hadde hjulpet IS ved å la islamistgruppen legge ut videoer som oppfordret til vold og bidro til å rekruttere støttespillere.

De argumenterte med at selskapets algoritmer anbefalte disse videoene til seere som mest sannsynlig er interessert i dem. Men en dommer avviste saken og en ankedomstol opprettholdt kjennelsen.

Den andre saken retten vil behandle dreier seg om den jordanske statsborgeren Nawras Alassaf. Han døde i et angrep i 2017 i nattklubben Reina i Istanbul der et IS-medlem drepte 39 mennesker.

Alassafs slektninger saksøkte Twitter, Google og Facebook for å ha hjulpet terrorisme. De hevdet at nettselskapene hjalp IS til å vokse og ikke gikk langt nok i forsøket på å dempe terroraktivitet på sine nettsteder.

En lavere domstol tillot at saken kunne føres for retten.

Image-text:

Amerikansk høyesterett vil behandle to saker der sosiale medieselskap stilles økonomisk ansvarlige for terrorangrep.

Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt