AddToAny

Solskinnsbonde i nabosamarbeid

Etter at Bernt Haakon Slogvik Voll (34) overtok gården i Lærdal i fjor, har morellsesongen slått feil og korona truet med å stoppe plukkerne hans. Problemene har han møtt offensivt med flere morelltrær og nye grønnsaksorter.
Mens andre ligger på stranda og koser seg, vet Bernt Haakon Slogvik Voll hva han skal gjøre hver dag i sommer: Jobbe.

Han var likevel ikke i tvil om han ville ta over familiegården i Lærdal, og bli bonde.

- Jeg ville ikke drevet med noe annet. Jeg har hatt mange forskjellige jobber før jeg begynte med dette. Det blir ikke det samme. Her kan jeg styre mye selv, og jeg jobber for meg selv, ikke for noen andre, forklarer Bernt Haakon.

Avhengig av vanning

- Mye av arbeidet er ute, i all slags vær. Jeg liker det, sier han.

Som de fleste andre liker han riktignok best å være ute når det er fint vær.

- Men jeg bor på en av de tørreste plassene i Norge. Det regner nesten aldri her. Jeg tror det har med de høye fjella å gjøre. 10. juni kom det noe regn. Tidligere i år kom det rundt 30 millimeter.

Men som bonde er han avhengig av at plantene hans får vann.

- Vi bruker seks timer om dagen på vanning. Hadde vi ikke hatt vanningsvogner, kunne vi lagt ned. De er vi helt avhengige av, forteller han.

- Med slike forhold er det ikke farlig at du må være ute i all slags vær?

Bernt Haakon ler.

- Det er sant. Det er nesten bare sol her. Men vi har mye vind. Det er ikke alltid lett å vanne. Det pleier være stille om natta, så da går alle vanningsvognene. Det hender vi kan vanne om dagen, men ikke så ofte, sier han.

Startet med blomkål

Foreldrene dyrket poteter og moreller. Det har Bernt Haakon fortsatt med, etter at han tok over gården i januar i fjor. Han har en kvote på 214 tonn poteter. Han leverer til Lærdal Grønt, som leverer til Bama.

Bernt Haakon hadde mer kapasitet. Da det viste seg at det var ledig blomkålkvote, grep han muligheten. Han har nå en kvote på 32 000 blomkål.

- Mor og far drev med kål da jeg var liten, så vi hadde plantemaskin. Jeg måtte ikke investere noe for å begynne, forteller grøntbonden.

Men han trenger folk til å skjære blomkå

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Solberg-regjeringa skyver ansvaret til neste regjering, mener Bondelagsleder Bjørn Gimming.
Bondebladet 17.09.2021
Nortura melder om god etterspørsel etter årets lam. Image-text: Klart for fårikål: Arkivfoto fra sauesanking i Sirdal. (Foto: Torbjørn Steiro) Klart for fårikål: Arkivfoto fra sauesanking i Sirdal. (Foto: Torbjørn Steiro)
Bondebladet 17.09.2021
Felleskjøpet Agri har oppdatert tilgangs- og forbruksprognosen for korn pr. 16. september. Prognosen tilseier ein tilgang av korn og proteinvekstar på 1 212 000 tonn.
Bondebladet 17.09.2021
Gjødselgiganten Yara melder at de som følge av rekordhøye naturgasspriser, reduserer produksjonen av ammoniakk med rundt 40 prosent i Europa.
Bondebladet 17.09.2021
Spørsmål: Jeg driver besøksgård i tilknytning til mitt enkeltpersonforetak og har mottatt støtte til investering i anlegg både fra kommunen og fra en lokal privat stiftelse. Er dette skattepliktig inntekt og hvordan skal det føres i regnskapet?
Bondebladet 16.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt