AddToAny

Snart vil fire av fem offentlige journalistikkutdanninger være ved universiteter

Snart vil fire av fem offentlige journalistikkutdanninger være ved universiteter
Instituttleder Steen Steensen er ikke redd for at journalistutdanningen blir akademisert når Høgskolen i Oslo og Akershus blir universtitet.
- Jeg hadde ingen erfaring som journalist, men et par uker etter studiestart stod jeg og intervjua ordføreren i Ski kommune under kommunevalget. Det var veldig bra å bare bli kasta ut i det, sier Theis Magelssen.

Han studerer journalistikk på siste semester ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som blir universitet, etter planen fra høsten 2018. Da vil fire av de fem offentlige bachelorprogrammene i journalistikk i Norge være ved et universitet, med Høgskulen i Volda som eneste unntak.

Journalistikkstudentene Niclas Fonn Skinlo (fra venstre), Theis Magelssen og Julie Groseth jobber med prosjektidé til utenlandsreportasjen de skal lage dette semesteret. De liker at undervisninga er praktisk rettet. Foto: Kristine Lindebø

- Tullete

Hva gjør det med utdanningene og med journalistene som utdannes der? I Bodø har studentene klaget på alt for teoretisk undervisning etter at Høgskolen i Nordland ble til Nord universitet i januar 2016.

Magelssen mener utdanninga han snart er ferdig med ved HiOA har vært veldig praktisk, og medstudentene Julie Groseth og Niclas Fonn Skinlo er enige.

Vi har lært mye mer av de lærerne som nettopp har jobbet som journalister.

Julie Groseth, journalistikkstudent

- Jeg har studert ved universitet før, og det var noe helt annet, sier Groseth.

- Hva er egentlig forskjellen? spør Skinlo, og de andre mener blant annet mer teoretisk undervisning og større klasser gjør at journalistutdanninga ikke passer inn i den typer universiteter de har gått på. I tillegg har de merket seg kravet om doktograd for lærerne.

- Det er helt tullete. Vi har lært mye mer av de lærerne som nettopp har jobbet som journalister, sier Groseth.

- Jeg tror arbeidsgivere bryr seg mest om hva slags erfaring du har, sier Skinlo.

Ingen endring

- For oss vil det ikke endre noen ting.

Steen Steensen er sikker i sin sak, og mener det ikke er grunn til bekymring. Lederen for institutt for journalistikk og mediefag ved HiOA, mener utdanninga ikke vil endres i det hele tatt, når høgskolen blir universitet.

- Vi har allerede en godt etablert kultur for forskning. Vi har åtte professorer i staben, som er på linje med et universitetsinstitutt, sier Steensen til Journalisten.

Slik vil universitetsstatusen være en mer riktig betegnelse for hva de driver med, mener instituttlederen. Han påpeker at det er viktig med mange som forsker fordi det sikrer forskningsbasert undervisning, men at de da også trenger flere gjesteforelesere som jobber i bransjen i dag.

Steen Steensen, instituttleder ved institutt for journalistikk og mediefag ved HiOA. Foto: Kristine Lindebø

- Gammeldags

- Jeg vet mange bekymrer seg for at vi skal bli mer teoretiske, men det er en myte som er viktig å avlive. Vi vil være et «arbeidslivsuniversitet», sier Steensen.

Med det mener han et universitet som passer til profesjonsutdanningene høgskolen har i dag, og som forbereder studentene til arbeidslivet. Steensen synes det er gammeldags å innføre fagene ex.phil. og ex.fac. bare fordi man blir et universitet. I stedet har HiOA jobbet med utformingen av et emne om teknologi og samfunn, som ifølge Steensen er mye mer profesjonsnært og kan være nyttig på tvers av fagfelt.

- I stedet for at HiOA vil endre seg mye, tror jeg det er universitetsbegrepet som er i endring. Vi skal være noe annet enn de tradisjonelle universitetene.

- Dårlig start

Ved den eneste journalistutdanninga i Nord-Norge, har studentene vært misfornøyde etter omdannelsen, og utdanninga har vært truende nær nedleggelse. Tidligere redaktør i Avisa Nordland og Romerikes Blad, Thor Olav Woje, gikk hardt ut mot universitetssystemet før jul, og mener ingen journalistutdanning passer inn i et slikt system.

- Utdanninga må følge den raske utviklinga tett, slik at studentene er forberedt når de møter virkeligheten, sier Woje til Journalsten.

Dette er umulig med dagens system, mener Woje, fordi universitetets strukturer ikke legger opp til det. Blant annet kritiserer han kravet om doktorgrad for lærerne, som blant annet gjorde at en av dem måtte slutte, og at studentene må starte journalistutdanninga med et helt semester med ex.phil. og ex.fac.

- For å bli motivert på journalistikk, er et slikt semester en veldig dårlig start, og det stjeler dessuten tid fra annen viktig undervisning, sier Woje.

Etter kritikken i høst, ble han invitert til Nord universitet for å dele ideer om hvordan utdanninga kan bli bedre. Der foreslo han blant annet at de teoretiske universitetsfagene kan brytes opp og knyttes tettere opp til journalistikken.

Tidligere redaktør i Avisa Nordland, Thor Woje. Arkivfoto: Birgit Dannenberg

- Refleksjon og filosofisk tenkning kan for eksempel passe inn i journalistisk etikk og i gravende journalistikk. Man er nødt til å komme i gang med journalistikk i første semester, det er i hvert fall helt klart.

Nord Universitet har fått mulighet, men hadde ikke anledning til å kommentere saken i denne omgang.

Snart vil Høgskolen i Oslo og Akershus være et universitet. Journlistikkstudentene håper ikke det vil gjøre undervisninga mer teoretisk. Foto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt