AddToAny

Slik vil NJ øke åpenheten

Slik vil NJ øke åpenheten
Lister opp ti forslag som de mener kan gjøre offentlighetsloven bedre.
Onsdag løp fristen ut for å gi Justis- og beredskapsdepartementet høringsinnspill på en evaluering av offentleglova (Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd). Det er en evaluering av hvordan loven virker i praksis, utført av Oxford Research AS på oppdrag fra departementet, som er bakgrunn for høringsrunden.

Norsk Journalistlags (NJ) skriver i høringsuttalelsen til regjeringen at det viktigste for dem er å advare mot en uthuling av offentlighetslovens innsynsrettigheter og at målet med evalueringen må være å styrke offentlighetsprinsippet.

- Dette er en av de viktigste høringsuttalelsene NJ har levert på lenge, sier medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud til eget nettsted.

Blant kravene NJ fremmer i sitt høringssvar er at Det Kongelige Hoff må omfattes av de samme åpenhetsreglene som andre deler av statens virksomhet.

Ti forslag

Fagorganisasjonen lister opp følgende ti punkter som de mener vil forbedre regelverket:

Loven må gjelde flere

Prinsippet om merinnsyn må styrkes

Taushetsplikten må gjennomgås

Retten til innsyn i organinterne dokumenter må styrkes

Innholdet på Offentlig Elektronisk Postjournal (OEP) må utvides

Forhåndsklassifisering må forbys

Den aktive informasjonsplikten må lovreguleres

Krav til saksbehandlingstid må inn i loven

En uavhengig klagenmnd må opprettes og Sivilobudsmannen må gis større mandat i innsynssaker

Sanksjoner må vurderes

Slurvete praktisering

I høringingsuttalelsen er NJ-advokat kritisk til rapporten fra Oxford fordi den ikke har sett på selve lovteksten. NJ er også skeptisk til metoden som er brukt, blant annet fordi det ikke oppgis hvor påstander kommer fra og hvem som er intervjuet. Alt i alt er derfor NJ noe usikker på hvilken verdi evalueringsrapporten vil kunne ha for framtidig bruk, oppsummerer NJ.

Organisasjonen er også kritisk til at selve lovteksten fra 2009 og tilhørende retningslinjer er komplisert. NJ oppfatter at den er lite brukervennlig, og at det er skjedd en negativ utvikling med flere begrensninger i innsynsretten. Det vises til Oxford Researchs eget funn om at det er i de kontroversielle sakene at det er utfordrende for journalister å få innsyn.

Særlig kritisk er NJ til forvaltningens slurvete og lettvinte praktisering av merinnsynsprinsippet, som handler om at det skal gjøres en avveining mellom behov for hemmelighold opp mot samfunnets interesse i å få innsyn. NJ foreslår derfor at paragrafen endres til at det skal gis innsyn dersom hensynene som taler for innsyn veier tyngst.

Foreslår bøter

Journalistlaget foreslår å innføre bøtelegging av organet eller person, som straff ved brudd på offentlighetsloven. NJ mener forslaget bør utredes, og forslår at dagbøter kan være en måte for å sikre etterlevelse av loven.

Medierettsadvokat Ina Lindahl Nyrud, her på en høring på Stortinget. Foto: Privat

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt