Hvis Mattilsynet tillater, da.
Som sykepleier har jeg selv kjent på kroppen at det kastes veldig mye mat på sykehjem
Elin Brathagen, prosjektleder
På sykehjem kan krigs- og etterkrigsgenerasjonens nøysomhet fort kollidere med regler for mattrygghet og storhusholdningens logistiske utfordringer.
Til sammen kaster norske sykehjem over 3000 tonn mat årlig, ifølge.
Dette svinnet er det mange som ønsker å redusere. Noen har også klart det.
Små justeringer - store resultat
I Bærum har for eksempel sykehjemmene Solvik, Stabæktunet, Nordraaksvei og Lønnås deltatt i et prøveprosjekt i samarbeid med Framtiden i våre hender, Matvett og Norsus (Norsk institutt for bærekraftsforskning).
Ifølge [pdf] bidro prosjektet til en samlet reduksjon i matsvinn på 28 prosent ved de fire sykehjemmene. Målet var 20.
- Små justeringer kan gi store resultater, forteller prosjektets leder, Elin Brathagen.
- Som sykepleier har jeg selv kjent på kroppen at det kastes veldig mye mat på sykehjem.
Eldre reagerte på kasting
Brathagen forteller at mange eldre beboere reagerer og synes det er ille med alt som blir kastet.
Mange ble nok overrasket over hvilke mengder som faktisk gikk i søpla, men det ga også motivasjon til å forsøke å gjøre ting annerledes
Elin Brathagen, prosjektleder
- Rester som ville bli brukt hjemme, må ofte kastes på institusjoner, blant annet på grunn av strenge, men nødvendige regler for mattrygghet.
Prosjektgruppa i Bærum hadde et møte med Mattilsynet for å se på muligheter.
- Vi så at det var vanskelig å gjøre noe med regelverket. Maten som serveres, må være helt trygg, ikke minst med tanke på sykehjemspasienters helsetilstand.
Kartla kasting
I starten av prosjektet kartla sykehjemmene mengde og årsaker til matsvinnet. Avdelingene fikk digitale vekter, avfallsbøtter, skjemaer og annet utstyr. Avfall ble veid og registrert. Ansatte målte hva som ble kastet, og når i prosessen det skjedde.
I løpet av to uker med registrering, var det 1388 kilo matsvinn på de fire institusjonene. Aller mest var middagsmat