AddToAny

Slik blir gamle hus klimasnille

De heiste på plass nye vegger utenpå de gamle og sparte både kroner og klima. Nå skal forskningsprosjektet lære flere å pusse opp klimavennlig.
Skal Europa klare klimamålene, så må det bygges mindre og pusses opp mer. Bygninger står for 40 prosent av energibruken i Norge.

(Arkivfoto: Georg Mathisen)

Skal tredoble

Hvert år blir en av hundre bygninger oppgradert. Målet til EU er å tredoble den andelen, forteller Kari Thunshelle. Nærmere ni av ti bygninger som står i dag, kommer fremdeles til å være i bruk i 2050. Med andre ord: Det nytter ikke bare å gjøre alle nybygg klimasnille.

Thunshelle er seniorforsker hos Sintef. Der har hun prøvd ut helt nye måter å oppgradere på for å spare energi. Forskningsprosjektet 4RinEU har rustet opp demobygg i Norge, Nederland og Spania.

Forskerne har brukt prefabrikkerte elementer. Det vil for eksempel si vegger som er laget helt ferdig på en fabrikk, i stedet for at håndverkerne bygger dem ute på byggeplassen. Prefabrikkering er enklere og raskere i alle ledd, forklarer Thunshelle.

Slapp å flytte ut

I den norske demoen fikk et bygg med åtte leiligh

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Pål Molander er ny direktør for vannforskningsinstituttet Niva. - Jeg valgte jobben på grunn av den sentrale rollen den spiller i det grønne skiftet, sier han.
forskning.no 29.06.2022
POPULÆRVITENSKAP: Hvis vi omdanner problemavfall til biokull, så får vi et produkt som både er ufarlig og som kan brukes til å redusere miljøgifter fra forurenset jord.
forskning.no 29.06.2022
Etter tre dagers seilas ankom vi den sørlige delen av Kvitøyrenna, vårt første undersøkelsesområde. På grunn av iskartene fra met.no fra 20.-21.
forskning.no 29.06.2022
Mens åtte av ti italienere mener at klimaendringene er menneskeskapt, er det bare seks av ti nordmenn som mener det samme, viser en EU-studie.
forskning.no 29.06.2022
Av de ulike typer helseproblemer har psykiske lidelser mest negativ innvirkning på skolegangen til ungdom. Det viser en ny FHI-undersøkelse.
forskning.no 29.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt