AddToAny

Skolegang handler mye om smerte

KRONIKK: Vi ønsker at barna våre skal oppleve skoledager fulle av glede, mestring og læring. De skal vokse faglig, utvikle en kritisk sans og danne vennskapsbånd. Men erkjenner vi samtidig at skolen har en helt enorm skyggeside?
Skolegang handler mye om smerte.

Å gå på skole betyr å bli utsatt for smerte. Ingen som har med skole å gjøre kommer utenom denne kjensgjerningen. Hvis vi ser tilbake på vår egen skoletid, har vi nok alle spor av smerteerfaringer som har preget oss videre i livet. Elever, lærere og foresatte utsettes for daglig smerte i ulik intensitet, ulik grad og på ulike nivåer, men smerten er der. Den tvinger seg på.

Å være menneske betyr å utsettes for smerte. Derfor er skolen ingen unntak. Å kjenne smerte er en allmenn menneskelig erfaring ingen blir spart for i livet. Å tenke på skolen fra et smerteperspektiv betyr å åpne opp for en helt bestemt helhetserfaring av det å være menneske i skolen.

Smerten i skolen er en tragisk dimensjon ved skole som sådan. Smerten forplanter seg, det oppstår nye former for smerte som uttrykker seg ulikt, enkelte smerteerfaringer ropes det om i samfunnet, mens andre forblir i taushetens dal.

La oss peke på tre smerteområder: Smerte som fremmedgjøring, smertens solidaritet, lærerens smerte i møtet med den digitale revolusjonen.

Smerte som fremmedgj

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Det blir stadig færre dyr her på jorda. Her heime klagar likevel bønder og skogeigarar over for mange hjortedyr. Korleis heng dette saman?
forskning.no 08.12.2022
POPULÆRVITENSKAP: De fleste industrialiserte land med velutviklede folkehelsesystemer overvåker antibiotikaresistens som gjelder helsa til mennesker og dyr, men sjelden antibiotikaresistens i naturen.
forskning.no 08.12.2022
Det er et problem når beslutningsprosesser foregår i lukkede kanaler, mener Anne Kjersti Befring.
forskning.no 08.12.2022
Se kjedet rase ut av koppen. Det kalles Newtons bønner eller kuler. Det er et bøyelig metallkjede som er laget av små metallkuler forbundet med en tynn metallstang, slik som mange har hjemme til proppen i vasken.
forskning.no 08.12.2022
Forskere i Tromsø har regnet ut hvor mye masse den siste istiden eroderte i Norge og det nordlige Europa.
forskning.no 08.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt