AddToAny

Silje Falmår: - Forsvaret må ta ansvar

- Det er tabu å snakke om psykisk helse og om psykiske plager. Men det trenger ikke å være det, sa Silje Falmår under utdeling av Tabuprisen 2023. Her er hele talen:
Innledningsvis vil jeg si at helse er noe vi alle har, og helse er noe jeg tror er lettere å ivareta enn å reparere.

Det er tabu å snakke om vold. Det er tabu å snakke om overgrep. Det er tabu å snakke om mobbing og trakassering og det er tabu å snakke om psykisk helse og om psykiske plager. Men det trenger ikke å være det.

Åpenhet og kunnskap er nødvendig for å fremme livsviktige temaer som for mange oppleves som ekstremt vanskelig, sårbart og til og med skamfullt. Jeg håper og tror at jeg har bidratt med å sette fokus på varsling, psykisk helse, vold, trakassering og overgrep, samt andre tabubelagte temaer mange synes det er vanskelig å snakke om. Jeg håper at min åpenhet og mine erfaringer kan bidra til økt fokus på slike livsviktige temaer, både for politikere og folk i Forsvaret, men kanskje først og fremst for folk flest og samfunnet i sin helhet.

Det ligger i ordet verneplikt at det ikke er frivillig. Alt det jeg opplevde i Forsvaret, opplevde jeg som vernepliktig. Det fremstår skjerpende at saken omhandler vernepliktige. Vernepliktige har ikke selv valgt å være der, og de kan ikke selv velge å dra derifra. Det er Forsvaret som kalte inn meg til tjeneste. Forsvaret bestemte hvor jeg skulle tjenestegjøre, når jeg skulle tjenestegjøre, og med hvem jeg skulle tjenestegjøre. Forsvaret bestemte hvem jeg skulle være i tropp med, hvem jeg skulle dele rom med, hva jeg skulle ha på meg, hva jeg skulle spise, når jeg skulle spise, når jeg skulle stå opp og når jeg skulle legge meg. Forsvaret styrer det aller meste i hverdagen til en vernepliktig soldat, og soldaten selv har begrensede muligheter for å bestemme over eget liv. Da er det også Forsvaret som har ansvaret for å ivareta soldatene på best mulig måte.

Under min førstegangstjeneste i Forsvaret

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Å bedre den psykiske helsen er et felles samfunnsansvar, men staten og politikerne har hovedansvaret.
Psykisk helse 25.03.2024
I psykisk helsehjelp finnes det to stoler i Norge. Den ene er kjent som kommunehelsetjenesten og den andre er spesialisthelsetjenesten. Noen er heldige og får i hvert fall én stol å sitte på.
Psykisk helse 25.03.2024
Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt