AddToAny

Sideliggerens historie

Sideliggerens historie
Visste du at utviklingen av sideliggeren fra 1850 til 1890 førte til at det ble det tatt ut rundt 750 britiske patenter direkte knyttet til haglemekanismer?
Det britiske samfunnet har en lang og komplisert historie, med sterk innflytelse utenfra. Fremmede stormakter som Romerriket og vikingkonger satte sitt preg på øyriket gjennom årtusener.

Middelalderen var preget av skiftende kongedømmer, med sine tilhørende adelige i et tydelig klassedelt samfunn. På 1700-tallet satt adelen med betydelige landarealer, som ble forvaltet som reine landbrukseiendommer.

Ved bomulls- og kullindustriens inntog, endret også verdien av eiendommene seg, med betydelig økning i inntektene til godsene. På begynnelsen av 1800-tallet forvaltet adelen både store arealer og store finansielle verdier.

De menneskelige relasjonene var vel så viktige som skytingen i Victoriatidens Storbritannia. Her et par engasjerte herrer i aksjon med perkusjonshagler, der den ene holder kulepungen i neven. ILLUSTRASJON: WHITEMAY/ ISTOCK

Kontinentale trender

Drivjakt på fuglevilt var allerede veletablert blant tyske og franske adelige på 1700-tallet, og den asiatiske fasanen var spredt i Europa som jaktobjekt.

Britene grep denne jaktformen med begjær, og de utviklet snart sine egne varianter, blant annet ble drivjakt på skotske ryper en svært populær foreteelse.

Den klart mest seiglivede våpentypen har vært flintlåsgeværet, som var i aktiv tjeneste i mer enn 200 år, dog med noe utvikling underveis. Her en flintlåsmuskett av grov, militær design fra 1760.

Våpenutvikling

Det glattborede Flintlåsgeværet var i bruk over et tidsrom på nærmere 200 år, men gjennomgikk en betydelig utvikling. Hovedtyngden av flintlåsvåpen var grove glattløpede musketter laget for militære formål.

Som sportsvåpen for kongelige og adelige, ble det imidlertid laget dobbeltløpede flintlåshagler i høy kvalitet både i Frankrike og Tyskland, om enn i liten skala. Under eksklusive drivjakter ble våpnene brukt til fluktskyting.

Derfor hadde også børsemakerkunsten bl

Les mer

Flere saker fra Jakt & Fiske

En jeger er i Eidsivating lagmannsrett dømt til 90 dagers ubetinget fengsel og tap av jaktretten i fem år for å ha skutt en ulv to dager før lisensjakten åpnet.
Jakt & Fiske 12.12.2019
I 40 år har Elin F. Wittusen satt sitt tydelige preg på irsksettermiljøet spesielt, og fuglehundmiljøet generelt. Hennes liv er nå blitt bok.
Jakt & Fiske 12.12.2019
Årstiden tilsier is på en del saltvann langs vår langstrakte kyst. Det gjør isfisket lett tilgjengelig. Lader du skreppa med reker og sild, er du nesten garantert fisk. Vi snakker spennende artsutvalg og prima matfisk.
Jakt & Fiske 12.12.2019
Franz-Albrecht Öttingen-Spielberg er det nærmeste du kommer en internasjonal jaktkjendis. Årsaken er ferdighetene med rifla under drivjakt på villsvin. Vi møtte ham i bøkeskogen i Frankrike i høst
Jakt & Fiske 11.12.2019
I Jegere er at vi får et grundig dypdykk i hvordan våre forfedre trolig jaktet ullhårene neshorn og mammuter, tok sjøveien til Norge, og med tiden ble villsvin- og hjortejegere.
Jakt & Fiske 09.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt