Helsefagarbeideren
24.02.2020
Er det riktig at personer med utviklingshemminger skal få velge fritt mellom sjokolade og frukt, pizza eller fisk. Og om helmelken byttes ut med skummet, uten at brukeren legger merke til det, er det da så farlig?
Overvekt er kjent for å være et utbredt problem blant personer med utviklingshemminger. Derfor syntes Ellen Ersfjord det var merkelig at ingen dukket opp på fedmepoliklinikken på St. Olavs Hospital i Trondheim, vegg i vegg med hennes arbeidsplass.
- De har rett til lik behandling, så da begynte vi å se nærmere på tematikken, forteller hun.
Ganske fort ble det klart at det er forsket lite på dette fra før, så Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon har sammen med Unge Kokker kartlagt utfordringene ved å sikre et helsefremmende kosthold. Prosjektet har gått ut på å arrangere kokkekurs i seks kommuner, og deretter følge opp kostholdet i boligene etterpå.
Slik har Ellen fått innblikk i hvordan personalet jobber. Den største utfordringen er selvbestemmelse, slår hun fast. Særlig overfor personer med mindre funksjonshemminger som kjøper maten selv.
- Det er et tankekors at brukerne får bestemme hva de skal spise, samtidig som de ikke får individuell plan, påpeker Ellen Ersfjord som mener det er et tegn på at selvbestemmelse i mange tilfeller praktiseres feil med hensyn til kosthold.
- Man må tenke selvbestemmelse i forhold til hva. Er det å velge mellom tre ulike sunne middager, eller velge fritt frem hva du vil spise hele tiden? Det gir alvorlige sykdommer som diabetes type to. Vi tar fra dem mange gode leveår.
Hun er kritisk til at personer uten forutsetninger til å forstå hva riktig ernæring er, likevel skal få bestemme helt fritt hva de skal spise, og etterlyser
Gå til mediet- De har rett til lik behandling, så da begynte vi å se nærmere på tematikken, forteller hun.
Ganske fort ble det klart at det er forsket lite på dette fra før, så Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon har sammen med Unge Kokker kartlagt utfordringene ved å sikre et helsefremmende kosthold. Prosjektet har gått ut på å arrangere kokkekurs i seks kommuner, og deretter følge opp kostholdet i boligene etterpå.
Slik har Ellen fått innblikk i hvordan personalet jobber. Den største utfordringen er selvbestemmelse, slår hun fast. Særlig overfor personer med mindre funksjonshemminger som kjøper maten selv.
- Det er et tankekors at brukerne får bestemme hva de skal spise, samtidig som de ikke får individuell plan, påpeker Ellen Ersfjord som mener det er et tegn på at selvbestemmelse i mange tilfeller praktiseres feil med hensyn til kosthold.
- Man må tenke selvbestemmelse i forhold til hva. Er det å velge mellom tre ulike sunne middager, eller velge fritt frem hva du vil spise hele tiden? Det gir alvorlige sykdommer som diabetes type to. Vi tar fra dem mange gode leveår.
Hun er kritisk til at personer uten forutsetninger til å forstå hva riktig ernæring er, likevel skal få bestemme helt fritt hva de skal spise, og etterlyser