AddToAny

Seksuell trakassering-undersøkelsen: - Det var overraskende mange. Det er alvorlig

Ny undersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen.
Tirsdag kom resultatene av undersøkelsen om seksuell trakassering i mediebransjen, som viste at 96 personeroppga å ha blitt utsatt for seksuell trakassering i bransjen det siste halve året.

- Det er alt for mange. Det var overraskende mange i en tid hvor dette har hatt så mye oppmerksomhet. Det er alvorlig, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Totalt 5.221 personer svarte på undersøkelsen, som vil si at de 96 personene utgjør 2 prosent av alle svarene.

- Hadde trodd på større endringer

- 2 prosent høres kanskje lite ut, men tar vi utgangspunkt i NJs medlemmer er det 150 av hele medlemsmassen. Selvfølgelig er det 150 for mye, sier rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), Trond Idås, til Journalisten.

Han er en av dem som har jobbet med undersøkelsen, og er glad for at tallene viser at det er halvparten så mange som oppgir å ha blitt seksuelt trakassert, at flere kjenner til rutiner for varsling, og flere varsler - selv om han skulle ønske enda flere varsla.

Samtidig viser undersøkelsen blant annet at like mange som sist har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, at det fortsatt er ledere som er gjerningsperson i 1 av 4 tilfeller, og at bare halvparten av dem som har opplevd seksuell trakassering sier at bedriften fulgte opp da de varsla.

- Jeg hadde nok trodd på større endringer når gjelder både antall, antall som har varslet og hvordan bedriften har fulgt opp, sier Idås.

- Fort å glemme å snakke om

Undersøkelsen var en oppfølger av den som ble gjennomført for to år siden, i kjølevannet av #metoo-kampanjen.

- Jeg håper det er lettere å snakke om det i dag. Likevel er det fort å glemme å snakke om varslingsrutinene. Vi ser også at de yngste av våre kolleger er mest utsatt, og fortsatt kjenner minst til rutinene. Så vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Frantzen.

- Halvparten kjenner i dag til varslingsrutinene, men de burde vært kjent av alle, sier administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforbund.

Av de som hadde blitt utsatt de siste seks månedene var 80 prosent kvinner, og det var flest i alderen 18-30 år. 43 prosent hadde ansiennitet på 1-9 år.

De som varslet utgjør 26 prosent, mens nær halvparten av disse, 48 prosent, oppgir at bedriften fulgte opp saken.

Trond Idås, rådgiver i Norsk Journalistlag. Foto: Kristine Lindebø

- Må ikke bli sovepute

Nylig så NJs Trond Idås på hva tallene fra forrige undersøkelse kunne si om konsekvensene av trakasseringa.

Rundt 25 prosent av dem som hadde opplevd seksuell trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet fra en leder, svarte i undersøkelsen at det hadde gått ut over helsa deres. Flere av disse hadde bytta jobb eller vurderte å bytte jobb.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, mener resultatene av undersøkelsen tyder på at mediebransjen er mer bevisst på å forebygge seksuell trakassering.

- Færre rapporterer om seksuell trakassering, flere kjenner til varslingsregler og flere velger å varsle om seksuell trakassering. Men resultatene må ikke bli en sovepute for bransjen. For norske redaktører er det viktig å skape redaksjonelle miljøer hvor det er trygt for alle, sier Jensen, ifølge ei pressemelding fra redaktørforeninga.

De har tatt opp tema som seksuell trakassering, lederatferd og hvor viktig det er med et trygt og åpent arbeidsmiljø, på de fleste kurs og redaktørsamlinger de siste årene, opplyser Jensen.

- Å sørge for trygge og gode arbeidsplasser uten seksuell trakassering er også helt avgjørende for fremtidig rekruttering til bransjen, sier Jensen.

Image-text:

P4-direktør Kenneth Andresen, NJ-leder Hege Iren Frantzen og Randi Øgrey i MBL, var enige i at det fortsatt er mye å gjøre for å hindre seksuell trakassering i mediebransjen.

Foto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Utnytter folks frykt. Den kristne TV-kanalen Visjon Norge oppfordret seere til å sende penger til kanalen. Bidrag skulle ifølge kanalen beskytte givernes barn mot koronaviruset. - Jeg utfordrer deg til å dekke barna dine med et offer.
Journalisten 28.02.2020
Får nye oppgaver. NTB opplyser i dag at Grethe Brands ø, som fram til nå har vært leder for redaksjonsklubben i NTB, går inn i en nyopprettet stilling som administrativ redaktør.
Journalisten 28.02.2020
Eneste innsendte graveprosjekt. Klassekampens Mari Brenne Vollan har laget den beste musikkjournalistikken i 2019, mener juryen for prisen «Årets musikkjournalistikk». Vollan fikk prisen fredag formiddag, under by:larm-festivalen i Oslo.
Journalisten 28.02.2020
Gikk for langt i deskingen av kommentar. Redaktør Danby Choi i magasinet Subjekt har publisert en tekst på magasinets nettsider, der han beklager en kommentarartikkel publisert hos magasinet.
Journalisten 28.02.2020
- Skamfull på journalistikkens vegne. Denne kommentaren ble først publisert hos High North News. Gjengitt med tillatelse.
Journalisten 28.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt