AddToAny

SARS-CoV-2; Mutasjoner og varianter

Vi har i den siste tiden sett hvordan delta-varianten av SARS-CoV-2 har fosset frem og nå er den dominerende varianten av viruset på de fleste kontinenter. Hva er disse variantene og hvordan oppstår de?
Karl Albert Brokstad (f. 1961) er professor i mikrobiologi og immunologi ved Høgskulen på Vestlandet. Han har også arbeidet innen virologifeltet siden begynnelsen av 1990 tallet, med spesielt fokus på immunologiske og molekylærbiologiske prosesser ved infeksjon og vaksinasjon. I tillegg er han i styringsgruppen til Bergen Covid-19 Research Group (BCRG)

Rebecca J. Cox (f. 1968) er professor i virologi og leder for Influensasenteret, Universitetet i Bergen. Hun har forsket på influensa i over 30 år, og er prosjektleder for covid-19-forskning i BCRG. Hennes forskningsfelt er i første rekke knyttet til vaksiner, vaksineformulering- og administrering, både for influensa og covid-19.

SARS-CoV-2; Mutasjoner og varianter.pdf (306 KB)

I desember 2019 kom de første rapporter om et utbrudd i Wuhan-provinsen i Kina, forårsaket av et nytt og ukjent virus. Det viste seg å være et koronavirus som var årsaken til det som har utviklet seg til å bli den mest alvorlige pandemien i nyere tid. Fire koronavirus har sirkulert i befolkningen gjennom mange år, men de har fått lite oppmerksomhet siden de har gitt svært milde forkjølelsessymptomer.

I 2002-2004 var det et utbrudd med begrenset omfang av et koronavirus i Sørøst-Kina og Hong Kong, som ga kraftige respiratoriske symptomer og fikk navnet SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) virus.

I 2012 fikk vi et nytt utbrudd på den arabiske halvøy av et annet koronavirus, det såkalte MERS-viruset (Middle East Respiratory Syndrome), som fortsatt har sporadiske utbrudd. I alle disse tilfellene kom

Les mer

Flere saker fra Bioingeniøren

Konserntillitsvalgt i Helse Nord, Baard Martinsen, har ingen tro på at framtida i nord er trygg.
Bioingeniøren 10.05.2024
150 000 KRONER, for 18 måneders bindingstid. Det var tilbudet fra Nordlandssykehuset for å få nok bioingeniører til sykehuset på Stokmarknes i Vesterålen.
Bioingeniøren 10.05.2024
UNGDOMMEN HAR FÅTT med seg budskapet fra politikerne - Norge trenger helsepersonell. Slik kan man tolke søkertallene fra årets opptak til høyere utdanning.
Bioingeniøren 10.05.2024
NITO BFI markerte dagen med et arrangement for over 150 deltakere på OsloMet.
Bioingeniøren 10.05.2024
Før sommeren skal ny veileder for transfusjonstjenesten være klar. Det kan bety at flere får lov til å gi blod. - På høy tid, mener overlege ved Blodbanken i Oslo.
Bioingeniøren 10.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt