AddToAny

Sandnessund gravlund i Tromsø

Sandnessund gravlund i Tromsø
På Sandnessund gravlund i Tromsø la grunnforholdene en rekke premisser for utvikling av selve konseptet, og for plassering av gravfelt, bygninger, gang- og kjøreveier og grønnstruktur.
Sandnessund gravlund ligger på Kvaløya, ca. 5 km nord for Sandnessundbrua. Den nye gravlunden er etablert i et skogsområde preget av tidligere beitebruk, der gravfeltene ligger som lysninger i bjørkeskogen.



Deler av gravlunden er etablert på myr. Hele området har en svak helling mot øst med svært god utsikt mot Tromsøya og mot fastlandet. Grove løsmasser

Håndteringen av grunnforholdene var en av utfordringene med tomta. Gode grunnundersøkelser ble avgjørende for å få et godt resultat. Detaljerte geotekniske undersøkelser med mange borepunkt, anga dybden til fast fjell. Den viste seg å variere mellom 1 - 5 meter. Resultatet av undersøkelsen viste både muligheter og begrensinger for plassering av kistegraver, urnegraver, veier, parkeringsplasser, grønnstruktur og bygninger. Plasseringen av disse er i stor grad et resultat av grunnforholdene på stedet.



Utbyggingen av Sandnessund gravlund baserte seg på bruk av stedlige stein- og jordmasser. Løsmassene under det tynne topplaget av torv, bestod av grus og stein med lite finstoffinnhold. Siden løsmassene var såpass steinholdige, og ville krevd tungt graveutstyr, ble gravfeltene opparbeidet ved at massene ble gravd opp, og deretter sendt usortert gjennom et knuseverk med maks steinstørrelse på 32 mm. Etter knusingen ble massene tilbakeført til gravfeltene. De knuste massene var også velegna til bære- og forsterkningslag for alle interne veier og parkeringsplasser.



Stedlig jord ble lagt i deponi og benyttet til opparbeiding av gravfelt og vegskråninger. Gjennom samarbeid med landskapsarkitekt og geolog/geotekniker, ble bearbeidingen og gjenbruken av de stedlige massene en lønnsom løsning.



Mye vann

Gravlunden ligger ved foten av høye fjell. Overvann fra fjellet, myr innenfor planområdet, og grunnvannstand kun en halv meter under bakken, var enda en utfordring. For at området skulle kunne utnyttes som planlagt, var det en forutsetning at grunnvannet ble senket til minst to meter under terreng.

Løsningen ble å grave en avskjærende grøft like ovenfor gravfeltene. Vannet ledes til Mølnelva like nord for gravlunden, og fortsetter i kulvert under Rv 863 ned til Sandnessundet som skiller Kvaløya fra Tromsøya.



Selv om vann ikke skal skape ulemper på gravlunden, ble det lagt vekt på at inngrepene skulle være så små som mulig. Overvannet er forsøkt utnyttet som en ressurs som gir variasjon, mangfold og gode opplevelser. Derfor løper åpne bekker gjennom gravlunden. Både overflatevann og drensvann fra tilstøtende areal, føres dit. Øvrig overflate- og drensvann samles i et lukket rørsystem og ledes til stikkrenner.



Bevarer skogen

Siden gravlunden er lagt til et skogsområde, er det lagt stor vekt på at den skal være en skogskirkegård. Gravfeltene og veiene som skjærer seg inn i terrenget, underordner seg naturen rundt og blir som lysninger i bjørkeskogen. I sine storslagne naturgitte omgivelser er gravlunden en skogskirkegård, hvor terreng og vegetasjon danner spenning mellom lukkethet og åpenhet/utsyn til det overordnede landskapet. Bevaring av eksisterende vegetasjon er avgjørende for å skape en gravlund med en sterk egenidentitet.



Brede vegetasjonssoner mellom gravfeltene og nyplanting inne på feltene, er nødvendig for å dempe vinden. Det er også lagt stor vekt på nyplanting for å oppnå tilstrekkelig le.



Sakralt område og rekreasjonsområde

Gravplassen er i utgangspunktet et sakralt område. Den skal fungere både som gravplass og hellig hage, og skal fungere som et verdig sted under gravferden. Gravplassen skal gi de besøkende en god opplevelse og samtidig være et privat sted. Gravplassen fungerer også som et rekreasjonsområde hvor en ikke forstyrres av det hverdagslige, og hvor ferdselen fortrinnsvis skjer gående. Den skal være et fredelig sted i vakre omgivelser.



Møtet mellom urørt og formet terreng er håndtert bevisst og strengt. Rigg- og marksikringsplanen var et viktig verktøy for å sette absolutte grenser for anleggsvirksomheten. Skade på terreng, markdekke eller trær førte til bøtelegging. Bota per skadet tre, var på kr 10 000,-.



Første fase ferdig

De første 70 av totalt 300 dekar, stod ferdig i 2013. Når gravlunden er ferdig utbygd, skal Sandnessund romme om lag 6000 kistegraver og 2500 urnegraver. Det blir plass til anonyme graver, og gravfelt for andre trossamfunn. Det muslimske gravfeltet ligger like sør for parkeringsplassen som er anlagt i nordre del av gravplassen. Ny busslomme er lagt inn ved hovedveien.



Krematorium og driftsbygning er for tida under bygging. Etter planen skal de stå ferdig i løpet av 2017.



Prosjektopplysninger

Prosjektnavn:

Oppdragsgiver: Detaljprosjekt: Beliggenhet:

Sandnessund gravlund Forprosjekt/Tromsø kirkelige fellesråd Tromsø kommune Nettvoll, Kvaløya, Tromsø kommune. 5 km nord for Sandnessundbrua. Tidsrom for planlegging og prosjektering:



Ferdigstillelse etappe 1: Prosjektering:

2007-11 2013 Asplan Viak: Landskap, Veg, VA, Elektro Involverte kontor: Vår leveranse:

Tromsø, Skien, Tønsberg, Kristiansand Reguleringsplan, skisse- og forprosjekt og detaljprosjekt Prosjektkostnader samtlige fag/AV:



Omfang:

Investeringsramme: Oppdragsleder AV:

4,5 millioner kroner 300 da totalt. Etappe 1, 120 da. 60 millioner Ann-Kjersti Johnsen Sentrale medarbeidere AV: Aud Wefald, Landskap Kari Therese Svinø Mette Lund Traaberg Torkild Jensen, Veg Anne Sofie Nilsen, VA Håvard Knotten, Overvann



Samarbeidspartnere: Multiconsult på grunnundersøkelser.



Utfordringer i prosjektet

• Utbygging av gravlund i «urørt» naturområde • Håndtering av store mengder vann i området, grunnvann og overvann fra fjellet bak, og myr innenfor planområdet



• Håndtering av grunnforhold med varierende dybder til fjell og grove morenemasser



• Klima-/Vindforhold.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt