AddToAny

Saira fikk besøk av LOs vaktbikkje

Tone Cathrine Hartz er regionleder i HK region Østlandet Sør. I dag går hun sommerpatrulje i tettstedet Åmot i Modum kommune sammen med HK-medlem Anette Solberg Thoresen. Inne på Meny-butikken får de en prat med butikkmedarbeider Saira Salih.
Hun har verken hørt om LOs sommerpatrulje eller LO tidligere.

- Jeg har bare jobbet her i tre dager, så det var veldig hyggelig at de spurte hvordan jeg har det på jobb, sier Salih til HK-Nytt.

Sjekk at sommerjobben holder mål

Hele landet rundt

Denne uka går LOs sommerpatrulje av stabelen i blant annet Buskerud. Unge tillitsvalgte og aktive LO-medlemmer skal i løpet av juni og juli besøke arbeidsplasser over hele landet. Sommerpatruljens hovedoppgave er å sjekke at lover og regler blir fulgt på arbeidsplassene, og at unge arbeidstakere har det bra på jobb i sommermånedene.

Hartz sier det er varierende hvor godt unge arbeidstakere kjenner til både LO og rettighetene de har i arbeidslivet.

- Ofte henger det sammen med hva man lærer hjemme eller på skolen. Hvis foreldrene dine er organisert, så er det ofte større mulighet for at de har hørt om både LO og hva det vil si å jobbe i et organisert arbeidsliv, sier hun.

Styrker de unge i møte med arbeidslivet

Tonje Kristensen er faglig ungdomssekretær i LO Buskerud og med på å organisere årets patrulje i fylket. Sommerpatruljen gjør en viktig jobb, sier Kristensen.

- Vi gir informasjon som skal styrke ungdom i møte med arbeidslivet. Sommerpatruljen skal trygge ungdommene på arbeidsplassene og vise dem hvordan arbeidslivet skal være. Og vi får en oversikt over hvordan de har det på jobb, sier hun.

Ungdomssekretæren har ikke tidligere opplevd at så mange har meldt seg til å delta på sommerpatrulje i fylket. 100 årsverk fordelt på 40 aktive LO-medlemmer er i sving denne uka i Buskerud. Patruljen ble tatt godt imot første dagen ute på veien. Kristensens inntrykk er at arbeidsgiverne også er positive til besøket.

- Jeg opplever at de fleste arbeidsgiverne vil at ungdommene skal ha det bra på jobb, sier hun.

Ordner opp i brudd på stedet

De som får besøk av LOs sommerpatrulje blir stilt en del spørsmål om forholdene på arbeidsplassen: Har du arbeidskontrakt? Vet du hvem verneombudet er? Får du lønnsslipp?

Patruljeleder Espen Braathen, som også leder LOs ungdomsutvalg i Buskerud, forteller at hvis de oppdager alvorlige brudd på lover og regler, så kan saken sendes videre til Arbeidstilsynet, Datatilsynet, skattemyndighetene eller videre til riktig LO-forbund. Men mange brudd kan også ordnes opp i på stedet, sier Braathen.

- Hvis de for eksempel ikke vet hva et verneombud er, eller hvem som har det vervet på jobb, så kan vi fikse det med en gang, sier Braathen.

Flere med arbeidskontrakt

I 2017 registrerte LOs sommerpatrulje brudd på lover og regler ved 40,4 prosent av bedriftene de besøkte. I fjor sank tallet til 39,8 prosent. I 2018 manglet 8,4 prosent av de unge arbeidstakerne arbeidskontrakt. Til sammenlikning manglet 28,3 prosent kontrakt i 2000.

De senere årene har det vært en negativ utvikling på brudd av alle arbeidstidsbestemmelser. Det har økt fra 12,8 prosent i 2017 til 14,9 prosent i 2018.

I slutten av juli får vi se hva fasiten viser i år.

Image-text:

HOLDER I TRÅDENE: Espen Braathen og Tonje Kristensen organiserer åretS sommerpatrulje i Buskerud. Her fordeler de dagens oppgaver.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det er hektisk aktivitet på Haugaland taxisentral. Jorunn Tjoland har ansvaret for skolekjøringa. Telefonen ringer i ett sett, mange elever skal hjem.
HK-Nytt 24.01.2020
Deltidsansatte i Kiwi kan glede seg. Nå er det slutt på å lønnes på timebasis, de skal ha en fast månedslønn. Det har HK blitt enige med arbeidsgiverorganisasjonen Virke om, opplyser Erling Hagen, faglig sekretær i HK.
HK-Nytt 22.01.2020
Overgangstillegget, som er navnet ordningen har fått, er skåret over samme lest som slitertillegget som ble avtalt mellom LO/NHO i fjor høst.
HK-Nytt 20.01.2020
- Nå har vi fått utvalgsrapporten til gjennomsyn, og vårt forbund og også Fagforbundet mener det er gode grunner til å støtte opp under flertallets syn.
HK-Nytt 20.01.2020
Det er snart tid for sentrale lønnsoppgjør. Representantskapet i HK vedtok fredag en såkalt tariffpolitisk uttalelse. De helt konkrete kravene til endringer i de ulike tariffavtalene skal riktignok vedtas av forbundsstyret i mars.
HK-Nytt 17.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt