AddToAny

Så norsk er kraftfôret

Så norsk er kraftfôret
Hvor mye soya og andre importerte råvarer eter egentlig kua, grisen, sauen, kyllingen og høna? Hvor stor andel er norske rå­varer? Nå har det endelig kommet tall på bordet.

Å redusere bruken av kraftfôr, og særlig av importerte kraftfôrråvarer, har de siste årene vært et mål for bønder og for kraftfôrprodusentene. Både innenfra og utenfra kommer det påstander og argumenter, om at vi fôrer dyra med råvarer som heller burde ha vært brukt til menneskemat, og at kraftfôret består av råvarer importert fra Brasil.

Fra alle husdyrproduksjoner har det kommet ønsker om en større andel norske råvarer, men ikke før nå har noen faktisk undersøkt hvor stor andel av kraftfôret norske husdyr eter som er norsk, og hvor mye som er importert. Den jobben har Animalia gjort, og den er presentert i rapporten Kjøttets tilstand 2020.

- Vi bygger rapporten på statistikk fra Landbruksdirektoratet og har bedt kraftfôrindustrien om å sende oss representative fôrresepter for flere typer fôr. Disse tallene har vi bearbeidet og laget en representativ resept for hvert husdyrslag, og satt opp fôrplaner for alle dyreslagene, forteller Siv Heia Uldal i Animalia, som har vært tallknuser i prosjektet.

OVER 80 PROSENT NORSK

Fôrplanene har de brukt til å finne ut hvor stor del av den totale fôrrasjonen til drøvtyggere som består av grovfôr, og hvor mye som består av kraftfôr. Så har de også undersø

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt