Promillen stiger med andre ord gjennom desember, men hva skjer egentlig med oss når promillen stiger?
For å finne ut av dette, har vi fått hjelp fra professor Janne S. Tolstrup, som er forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed. Hun forsker på alkohol og helse.
Alle pattedyr kan bryte ned alkohol
La oss begynne fra begynnelsen.
Alkohol som kan drikkes, består av molekylet etanol, men det finnes mange andre former for alkohol. Det dreier seg blant annet om metanol, som er et glimrende drivstoff, eller glykol, som fungerer som frostvæske i biler.
Etanol forekommer ofte i naturen, blant annet ved gjæringsprosesser. Det skjer ved gjæring av øl eller vin, men når frukt råtner. Derfor er veldig mange dyr i stand til å håndtere det.
- Alle pattedyr har enzymer som kan bryte ned alkohol. Det gjelder både mus, hester og mennesker. Men vi tyller i oss alkohol raskere enn enzymene klarer å jobbe, og derfor blir vi beruset, forklarer Janne S. Tolstrup.
Kvinner får raskere høy promille
Når mennesker drikker alkohol, blir den fordelt i kroppens væsker, noe som blant annet vil si blodet.
Alkohol legger seg ikke i fettvevet eller i knoklene, og når vi snakker om en promille, er det hvor stor del av væsken i kroppen som består av alkohol.
Har man for eksempel en promille på en, er det en tusendel.
Dermed påvirker en viss mengde alkohol ulike kropp