AddToAny

Russiske raketter stoppet ikke IJ-kursene i Ukraina

I ti år har Institutt for journalistikk (IJ) undervist journalister i land der pressefriheten er under press. Sist hos syriske og ukrainske medier.
Bildet over er fra Lviv i Ukraina. IJ-kurset her ble gjennomført dagen etter at 90 russiske raketter rammet landets infrastruktur. Deler av kurset måtte derfor gjennomføres i mørke, skriver Institutt for journalistikk i en pressemelding.

Solomiia Khorob, som underviser journaliststudenter i Ivano-Frankivsk, helt vest i Ukraina, var en av dem som deltok på kurset.

- Det betyr utrolig mye for oss at journalister som dere ikke er redde, men faktisk kommer hit og deler deres erfaringer med oss i krevende tider.

- Ikke krigere

IJ-prosjektet Frie Medier har sisten oppstarten i 2012 vært ledet av tidligere IJ-leder Frode Rekve. Nylig var han selv i Tyrkia, helt på grensen til Syria, for å holde kurs for den eksil-syriske radiokanalen Rozana, sammen med tidligere VG-sjef Torry Pedersen.

- Vi legger stor vekt på at medarbeiderne i Rozana er journalister og ikke krigere. De må i størst mulig grad søke sannheten og bruke sikre, etterprøvbare kilder i sin daglige rapportering om det som skjer Syria, forteller Rekve pressemeldingen fra IJ.

- Det er også en stor styrke at reporterne i Radio Rozana er meget flinke til å fortelle det som skjer på en interessevekkende måte. Nylig vant Rozana en høythengede radiopris i den arabiske verden i konkurranse med 300 andre, legger han til.

120 journalister

Presseveteran Geir Terje Ruud, med bakgrunn fra blant annet NTB, VG og Ekstra Bladet, og den australske dokumentaristen Ivo Burum, reiste i midten av november til fire byer i Ukraina for å gi lokale journalister påfyll.

Geir Terje Ruud og Ivo Burum i Ukraina i november 2022. Her holdt de kurs i hvordan drive journalistikk med mobilen som verktøy. Foto: Privat

Til sammen 120 journalister og journaliststudenter deltok på kursene.

- Det var sterkt å oppleve litt av hverdagen til ukrainske journalister. De lot seg ikke stresse voldsomt av stadige luftalarmer og strømbrudd. Gjennom kurs og trening som mobiljournalister med Ivo Burums pedagogiske kursopplegg gir vi dem flere virkemidler til å levere journalistikk i krisetid, sier Ruud.

- Viktig arbeid

For IJ er Frie Medier en liten, men svært givende del av virksomheten, sier IJ-leder Siri Skaalmo.

- Å ta med det samme som vi kurser norske journalister i ut i verden er viktig arbeid. Støtten fra UD til dette arbeidet er imponerende.

Hun berømmer ildsjelene som startet det hele i 2012.

- Her så man en mulighet til å dele av det norsk presse kan best, til noen av de som trenger det mest rundt om i verden. Det er mange som har grunn til å være stolte av det Frie Medier har utrettet på ti år, sier Skaalmo.

Flytter grenser Frie Medier har de de siste årene hjulpet journalister fra Syria, Irak, Libanon, Jordan, Palestina, Nord-Afrika, Myanmar og nå også Ukraina.

Image-text:

Mange av kursene i Ukraina måtte tåle deler av dagen i mørket etter strømbrudd. Her fra det første kurset i Lviv.

Foto: Privat

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt