AddToAny

Rikssyterne jager i flokk - når de er mange nok

Det er tirsdag kveld. Klokka har passert 19.00 og vel så det. Jeg sitter på restaurant sammen med kolleger. Vi vet at Dagsrevyen snart er over.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Innlegget ble først publisert i Sør-Varanger Avis. Gjengitt med tillatelse.

Så tikker det inn ei melding om at Erna Solberg har innkalt til pressekonferanse klokka 20.00.

- Nå skal landet stenges, sier vi nærmest i kor.

Det går noen minutter, så kommer denne meldinga på NTB: «Statsminister Erna Solberg (H) har hasteinnkalt til pressekonferanse tirsdag kveld. Tema er konflikten som har oppstått etter Molde-ordførerens kritikk av Oslo.»

Resten går over i historia som en av de rareste hendelsene i norsk politikk. Erna Solberg irettesetter egen statssekretær og beklager overfor Raymond Johansen. Dette hadde altså blitt så viktig at statsministeren måtte hasteinnkalle til pressekonferanse etter dagsrevytid. Hvordan kunne det skje?

Svakt argument, hev stemmen!

En flåsete uttalelse fra ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde satte fyr på både det politiske miljøet i Oslo og det tilhørende kommentariatet. Ifølge Verdens Gang sa Dahl blant annet at «det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet.» Ikke særlig pent sagt - og heller ikke så smart, skulle det vise seg.

Det kjente sitatet «Svakt argument, hev stemmen!» er tillagt mange, blant andre den kortvarige moldenseren Bjørnstjerne Bjørnson. Dahl har tydeligvis fulgt rådet, men han fikk sannelig mange med seg i denne formen for samtale.

- Det er pussig å se hvordan enkelte miljøer i hovedstaden opptrer som om de er de eneste forvalterne av «den sunne fornuft», skriver Gunnar Sætra. Foto: Heiko Junge / NTB

Dahl har blitt møtt med følelsesladde motargument om at utsagnene hans er «usmakelige», det er en «er en ynkelig oppvisning i politisk smålighet og udugelighet» osv. osv.

Jeg har til gode å se at noen har forsøkt å argumentere mot Dahl med fakta: er det hold i påstanden hans om at smitten i Oslo forplanter seg rundt om i landet? Stemmer det at det høge smittetallet i Oslo skyldes manglende kontroll, eller har det andre årsaker? Ingen har faktasjekka dette. I stedet har Dahl blitt møtt med fordømmelse og krav om å komme med en uforbeholden unnskyldning, både fra byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen.

Avsløring: høyremedlemmer snakker sammen

Skandalen slutter ikke med at Dahl var flåsete. Journalister i landets største redaksjoner har jobba hardt med alle implikasjoner i saken, og i løpet av de neste dagene kom det avsløringer om at høyrefolk hadde snakka sammen. Ordfører Torgeir hadde ringt statssekretær Peder, som igjen hadde snakka med førstekandidat Bård og i tillegg ringt til ordfører Frode - eller var det motsatt?

Vanligvis fornuftige kommentatorer fortalte med alvorlig mine at dette kunne være et Høyre-komplott mot byrådsleder Raymond Johansen (Ap), og onsdag kveld diskuterte journalister i fullt alvor i Dagsnytt 18 om «Dahl-saken» kan føre til at pressa bør - og kanskje må - endre praksis og oppgi flere kilder enn i dag.

Det dreier seg nok mer om en generaltabbe - begått av klossmajorer.

Det må kreves lange og grundige analyser for å finne ut at det ligger noen form for gjennomtenkt strategi bak samrøret mellom Torgeir, Peder, Bård, og hvem det ellers måtte være. Det dreier seg nok mer om en generaltabbe -begått av klossmajorer. Slike feil skal man visstnok bli klokere av.

Vi som husker komiserien «Forviklingar» fra 1970-tallet fikk virkelig tilfredsstilt nostalginerven og er fornøyd med at vi endelig fikk en god dose underholdning, både i radio, fjernsyn og aviser.

Vant med rare påstander

Nordpå er vi vant til at folk sier rare ting om oss. Enten fordi noen forsøker å være morsomme på vår bekostning, bidra med (ukvalifiserte) politiske analyser eller heve en økonomisk eller moralsk pekefinger.

Dersom en stemme nordfra tar til motmæle, blir vedkommende gjerne møtt med påstander om at hen er krenka, at det er krenkefest osv. Vi trenger ikke en gang be om «uforbeholden unnskyldning» om vi tar til motmæle. I hovedstadens maktsirkler, derimot, er all harme så berettiga at statsministeren må be om unnskyldning når en eller annen har sagt noe de ledende kadre oppfatter som ufint, sårende, tendensiøst osv.

Grunnlovsfesta rett

Politikere, journalister, leger og mange andre har med fynd og klem fortalt at Molde-ordføreren har rakka ned på Oslos befolkning.

Mon tro. Dahl har nok på en eller annen måte truffet maktsirklene i hovedstaden på et ømt punkt. Dermed slo han også av impulskontrollen i rådhuset, i regjeringsbygget, på Stortinget og i de store redaksjonene. Det gikk altså så galt at statsministeren arrangerte pressekonferanse klokka 20.00 om kvelden - for å be Raymond Johansen om unnskyldning.

Er det rart vi ved restaurantbordet smilte oppgitt og spiste videre?

Denne gangen, Erna, ville det vært på sin plass å sove på saken og sende ei pressemelding sånn cirka 08.30 som fortalte at du «ikke ville formulert deg på den måten», at Torgeir Dahl har en grunnlovsfesta rett til å ytre seg ubetenksomt eller dumt, og at du ville ha tatt en veiledende samtale med statssekretæren din på forkontoret.

Tegn til sivilisasjon

Det er pussig å se hvordan enkelte miljøer i hovedstaden opptrer som om de er de eneste forvalterne av «den sunne fornuft». Det er også interessant å observere hvordan denne gruppa har glidd fra å være «rikssynsere» via «riksskravlere» til å bli «rikssytere».

Dette er ikke ei motsetning mellom oslofolk og oss i resten av landet. Dette dreier seg om en maktelite som vi sannsynligvis ville hatt i landet, uansett hvor hovedstaden måtte ligge. Jeg vet at det bak denne flokken finnes klare tegn til sivilisasjon i Oslo. Jeg har bodd der. Sjøl om det snart er 40 år sia, så har jeg fortsatt (u)jevn kontakt med personer som er i stand til å ta en debatt uten å bli så til de grader fornærma som byrådslederen og ordføreren i Oslo.

Jeg vet at det bak denne flokken finnes klare tegn til sivilisasjon i Oslo. Jeg har bodd der.

Onsdag blei det avdekka tre tilfeller med koronasmitte i Alta. Alle tre kom reisende fra «det sentrale østlandsområdet». De aller flest jeg kjenner i Oslo kan snakke nyansert om både dette, og hvordan vaksine kan og bør fordeles i landet. Raymond og Marianne bør ta en prat med dem også.

Underholdningsbidragene kom som en brottsjø i begynnelsen av uka. Derfor har jeg tenkt å velge mer realitetsorienterte fjernsynsprogram i helga. Jeg er klar for en ny runde med Exit.

Image-text:

Statsminister Erna Solberg (H) møter pressa på Statsministerens kontor tirsdag kveld.

Foto: Heiko Junge / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Presseorganisasjonene mener å verne seg mot kritikk ligger utenfor taushetsplikten.
Journalisten 15.04.2021
Nina Selbo Torset overtar som leder. Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse (Skup) har i kveld avholdt digitalt årsmøte. På møtet ble Aftenposten-journalist Nina Selbo Torset valgt som ny leder. Hun overtar etter Silje S. Skipshamn.
Journalisten 14.04.2021
Video skal ha utløste siktelsene.
Journalisten 14.04.2021
Henter inn ny ekspertkommentator. Friidrettsprofilen Ingvill Måkestad Bovim (39) slutter seg til OL-laget til Discovery som ekspertkommentator. - Vi er veldig glade for å få Ingvill Måkestad Bovim med på OL-laget vårt.
Journalisten 14.04.2021
Lang prosess for å få innvilget formelt fritak. Dagsrevyen-anker Eline Buvarp Aardal har formelt fått fritak fra NRKs hovedregel om «normert tale» i nyhetssendinger, og kan bruke dialekt når hun leder Dagsrevyen.
Journalisten 14.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt