AddToAny

Retten til å si nei til gruvedrift

Det idylliske lokalsamfunnet Xolobeni ligger i Wild Coastregionen på den sørafrikanske østkysten. Nå trues det av planene om å etablere det som kan bli den største åpne titangruven i Afrika.
REKANG JANKIE (tekst) - mediekontakt i Alternative Information and Development Center (AIDC) og grunnlegger og redaktør I theprogressivecorner.com

Det er gruveselskapet Transworld Energy and Mineral Resources (TEMS) - et datterselskap av det australske selskapet Mineral Resource Commodities (MRC) - som nå har kastet sine øyne på Xolobeni. Får de det som de vil, vil det få så ødeleggende konsekvenser for det frodige landskapet og menneskene som bor der at det aldri kan rettes opp igjen.
Planene har imidlertid møtt stor motstand i lokalbefolkningen, ledet av organisasjonen Amadiba Crisis Committee (ACC), som ble stiftet i 2007. ACC og Xolobeni-samfunnet er blant de få som har lyktes med å utfordre gruveindustrien, men seieren er ikke vunnet for godt og den har heller ikke vært uten tap.

MOTSTANDEN BLIR ORGANISERT. Xolobenisamfunnets kamp mot gruven strekker seg tilbake til 1990-årene, da TEMS begynte å utforske muligheten for gruvedrift i regionen. I 2002 ble det bekreftet at det fantes store mineralforekomster i området, og motstanden økte. Den ble imidlertid ikke tilfredsstillende organisert før AAC ble dannet i 2007, noe som framskyndet regjeringens beslutning om å gi konsesjon til MRC med ett år.
Den opprinnelige strategien til ACC ble utformet rundt en erklæring om kollektive rettigheter, og prosessen førte til utstrakt lobbyvirksomhet overfor en rek
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Heidi Andersson har brukt de siste tre årene på å integrere flyktninger i Malm. Og hun har god hjelp - av hele familien.
Appell 23.05.2019
Younes Alshekho (25) kom til Norge som flyktning fra Syria i 2015. Han kom i kontakt med Norsk Folkehjelp mens han bodde på asylmottak i Mandal, og er i dag et aktivt medlem i Solidaritetsungdommen i Bergen.
Appell 23.05.2019
I helga 5.-7. april var 270 medlemmer fra Norsk Folkehjelp samlet til Fagkonferanse Sanitet på Gardermoen. Alt var lagt til rette for noen fullspekkede dager i ekte frivillighetsånd.
Appell 23.05.2019
Det er i fjellet Leif Johan Monsøy (35) føler seg mest hjemme. Han hadde aldri sett for seg at et cruiseskip i nød i stormfull sjø skulle bli hans første oppdrag.
Appell 23.05.2019
John Ingebrigtsen (44) jobber som yrkesdykkerinstruktør, driver egen karateklubb og er far og stefar til seks. Det stopper ham ikke fra å være et svært aktivt medlem i søk- og redningsgruppa i Norsk Folkehjelp Bergen.
Appell 23.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt