AddToAny

Retten til å si nei til gruvedrift

Det idylliske lokalsamfunnet Xolobeni ligger i Wild Coastregionen på den sørafrikanske østkysten. Nå trues det av planene om å etablere det som kan bli den største åpne titangruven i Afrika.
REKANG JANKIE (tekst) - mediekontakt i Alternative Information and Development Center (AIDC) og grunnlegger og redaktør I theprogressivecorner.com

Det er gruveselskapet Transworld Energy and Mineral Resources (TEMS) - et datterselskap av det australske selskapet Mineral Resource Commodities (MRC) - som nå har kastet sine øyne på Xolobeni. Får de det som de vil, vil det få så ødeleggende konsekvenser for det frodige landskapet og menneskene som bor der at det aldri kan rettes opp igjen.
Planene har imidlertid møtt stor motstand i lokalbefolkningen, ledet av organisasjonen Amadiba Crisis Committee (ACC), som ble stiftet i 2007. ACC og Xolobeni-samfunnet er blant de få som har lyktes med å utfordre gruveindustrien, men seieren er ikke vunnet for godt og den har heller ikke vært uten tap.

MOTSTANDEN BLIR ORGANISERT. Xolobenisamfunnets kamp mot gruven strekker seg tilbake til 1990-årene, da TEMS begynte å utforske muligheten for gruvedrift i regionen. I 2002 ble det bekreftet at det fantes store mineralforekomster i området, og motstanden økte. Den ble imidlertid ikke tilfredsstillende organisert før AAC ble dannet i 2007, noe som framskyndet regjeringens beslutning om å gi konsesjon til MRC med ett år.
Den opprinnelige strategien til ACC ble utformet rundt en erklæring om kollektive rettigheter, og prosessen førte til utstrakt lobbyvirksomhet overfor en rek
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Overgrep mot kvinner og jenter er et gjennomgripende problem i Myanmar. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Akhaya Women hjelper kvinner til å utfordre tradisjonelle og sosiale normer, og står bak flere nasjonale kampanjer.
Appell 10.06.2020
I Moria-leiren på Lesvos bor det over 7500 barn. Over tusen av dem har ingen foreldre eller voksne omsorgspersoner.
Appell 10.06.2020
Barna spiller ball i det gamle venterommet på poliklinikken. Etter at familiene deres tok over nedlagte Woodstock Hospital i Cape Town, er dette nå hjemmet til 1 400 mennesker.
Appell 10.06.2020
Jeg kjører nordover fra Beirut og har havet på venstre side med Libanonfjellene på min høyre. Det er ingen kø, knapt andre biler på veien. Jeg kjører med blå gummihansker og munnbind, og har med meg vann, mat og antibac i lomma.
Appell 10.06.2020
Vi ser en tragedie spille ut i sakte film på Lesvos i Hellas, med over 20 000 flyktninger stuet sammen i en mottaksleir bygget for 3 000. Siden dette er et mottakssted, får disse flyktningene ikke annet enn det aller nødvendigste av mat og husly. Det hele forverres selvsagt av korona-pandemien som herjer.
Appell 10.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt