AddToAny

Rett bruk av resultatene fra Kukontrollen

Rett bruk av resultatene fra Kukontrollen
Parametrene fett, protein, laktose, urea frie fettsyrer og celletall er nyttige verktøy for å optimalisere fôring og helse i besetningen. Forutsetningen er hyppige nok prøver og at prøveuttak og behandling av prøvene er rett.
I forrige artikkel så vi på frekvensen av kukontrollprøver og signaler i resultatene som indikerer om det er noe feil med prøvetaking eller om det er noe feil med dyra som gjør at de får ekstreme verdier. Vi så også på betydningen av å ha tilstrekkelig antall prøver. I denne omgang skal vi se mer på tolking av resultater og kombinasjon av resultater.



Fettprosenten

Fettet produseres i juret, tilført gjennom fôret eller overført fra kroppsfett som brytes ned og overføres til jur og melka. Dette kan føre til forskjellig sammensetning av fettsyrer og nivå av fettprosent. Spesifikke stoffskifteproblemer kan gi lav fettprosent, for eksempel sur vom grunnet høy kraftfôrandel. Store kraftfôrrasjoner kan føre til fettdepresjon med så lave verdier som ned til 2,0. Ved negativ energibalanse vil kua forbruke egne fettressurser fra kroppen. Fettprosenten kan øke. Fettprosenten vil variere mye gjennom en enkel melking og fettet flyter opp ved henstand. Fettprosenten er derfor viktig både for å vurdere prøvekvalitet og stoffskifte til kua. Det er også store rasevariasjoner. Figur som viser fordeling av fettprosent ble presentert på side 58 i forrige nummer av Buskap.



Proteinprosenten

Protein produseres stort sett i jurvevet fra aminosyrer som kommer fra blod. Dette krever både tilgang på aminosyrer og tilgang på energi. Dersom kua har lite tilgang på aminosyrer, som i stor grad produseres av mikrober i vom, eller har for lite energi så vil proteinprosenten bli lav. Er det rikelig tilgang på aminosyrer og energitilgang vil proteinprosenten bli høy. En høy fettprosent kombinert med lav proteinprosent vil indikere mangel på energi. Derfor kan fett/ proteinforholdet gi en peker på energibrist. Proteininnholdet i melk varierer ikke så mye med prøvekvalitet eller fase i melkinga. Derfor er proteinnivået relativt pålitelig ansett prøveuttak, men vær obs på fettprosenten. Ureaverdiene kan indikere hvordan ernæringstilstanden er. Derfor bør både fett, protein og urea sees i sammenheng. Figur 1, side 63 viser fordeling av proteinpro
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt