BUSKAP
12.12.2016
Parametrene fett, protein, laktose, urea frie fettsyrer og celletall er nyttige verktøy for å optimalisere fôring og helse i besetningen. Forutsetningen er hyppige nok prøver og at prøveuttak og behandling av prøvene er rett.
I forrige artikkel så vi på frekvensen av kukontrollprøver og signaler i resultatene som indikerer om det er noe feil med prøvetaking eller om det er noe feil med dyra som gjør at de får ekstreme verdier. Vi så også på betydningen av å ha tilstrekkelig antall prøver. I denne omgang skal vi se mer på tolking av resultater og kombinasjon av resultater.
Fettprosenten
Fettet produseres i juret, tilført gjennom fôret eller overført fra kroppsfett som brytes ned og overføres til jur og melka. Dette kan føre til forskjellig sammensetning av fettsyrer og nivå av fettprosent. Spesifikke stoffskifteproblemer kan gi lav fettprosent, for eksempel sur vom grunnet høy kraftfôrandel. Store kraftfôrrasjoner kan føre til fettdepresjon med så lave verdier som ned til 2,0. Ved negativ energibalanse vil kua forbruke egne fettressurser fra kroppen. Fettprosenten kan øke. Fettprosenten vil variere mye gjennom en enkel melking og fettet flyter opp ved henstand. Fettprosenten er derfor viktig både for å vurdere prøvekvalitet og stoffskifte til kua. Det er også store rasevariasjoner. Figur som viser fordeling av fettprosent ble presentert på side 58 i forrige nummer av Buskap.
Proteinprosenten
Protein produseres stort sett i jurvevet fra aminosyrer som kommer fra blod. Dette krever både tilgang på aminosyrer og tilgang på energi. Dersom kua har lite tilgang på aminosyrer, som i stor grad produseres av mikrober i vom, eller har for lite energi så vil proteinprosenten bli lav. Er det rikelig tilgang på aminosyrer og energitilgang vil proteinprosenten bli høy. En høy fettprosent kombinert med lav proteinprosent vil indikere mangel på energi. Derfor kan fett/ proteinforholdet gi en peker på energibrist. Proteininnholdet i melk varierer ikke så mye med prøvekvalitet eller fase i melkinga. Derfor er proteinnivået relativt pålitelig ansett prøveuttak, men vær obs på fettprosenten. Ureaverdiene kan indikere hvordan ernæringstilstanden er. Derfor bør både fett, protein og urea sees i sammenheng. Figur 1, side 63 viser fordeling av proteinpro
Gå til medietFettprosenten
Fettet produseres i juret, tilført gjennom fôret eller overført fra kroppsfett som brytes ned og overføres til jur og melka. Dette kan føre til forskjellig sammensetning av fettsyrer og nivå av fettprosent. Spesifikke stoffskifteproblemer kan gi lav fettprosent, for eksempel sur vom grunnet høy kraftfôrandel. Store kraftfôrrasjoner kan føre til fettdepresjon med så lave verdier som ned til 2,0. Ved negativ energibalanse vil kua forbruke egne fettressurser fra kroppen. Fettprosenten kan øke. Fettprosenten vil variere mye gjennom en enkel melking og fettet flyter opp ved henstand. Fettprosenten er derfor viktig både for å vurdere prøvekvalitet og stoffskifte til kua. Det er også store rasevariasjoner. Figur som viser fordeling av fettprosent ble presentert på side 58 i forrige nummer av Buskap.
Proteinprosenten
Protein produseres stort sett i jurvevet fra aminosyrer som kommer fra blod. Dette krever både tilgang på aminosyrer og tilgang på energi. Dersom kua har lite tilgang på aminosyrer, som i stor grad produseres av mikrober i vom, eller har for lite energi så vil proteinprosenten bli lav. Er det rikelig tilgang på aminosyrer og energitilgang vil proteinprosenten bli høy. En høy fettprosent kombinert med lav proteinprosent vil indikere mangel på energi. Derfor kan fett/ proteinforholdet gi en peker på energibrist. Proteininnholdet i melk varierer ikke så mye med prøvekvalitet eller fase i melkinga. Derfor er proteinnivået relativt pålitelig ansett prøveuttak, men vær obs på fettprosenten. Ureaverdiene kan indikere hvordan ernæringstilstanden er. Derfor bør både fett, protein og urea sees i sammenheng. Figur 1, side 63 viser fordeling av proteinpro