AddToAny

- Rapporten peker på svakhetene

- Rapporten peker på svakhetene
- Rapporten viser at målene er nådd. Flere fortsetter i jobb, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund, da hun sammen med LO-leder Hans Christian Gabrielsen la fram evalueringen av AFP i privat sektor 7. desember.
Kristin Skogen Lund og Hans Christian Gabrielsen. (Foto Tora Herud)

Men NHO-sjefen sa også at evalueringen viser at ordningen har klare svakheter, og at den ikke er bærekraftig på sikt. - Men AFP har mange fordeler. Den bidrar blant annet til å løfte pensjonsnivået for mange kvinner, som har behov for å gå av tidlig, sa LO-lederne.

Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor

Den opprinnelige avtalen om AFP ble inngått i tariffoppgjøret i 1988 og var i starten en tidligpensjonsordning fram til fylte 67 år. Formålet var å gi slitne arbeidstakere mulighet til å trappe ned sin arbeidsinnsats helt eller delvis med tidligpensjon før de fikk rett til alderspensjon fra folketrygden ved 67 år. Fra og med 1998 var det mulig å gå av med AFP fra 62 år.

Som en del av pensjonsreformen ble AFP fra 2011 tilpasset den nye alderspensjonen i folketrygden. Sentrale trekk ved ny AFP:

er et livsvarig påslag til alderspensjonen fra folketrygden

levealdersjusteres, og kan tas ut fleksibelt fra fylte 62 år

fritt kan kombineres med arbeid uten avkortning av pensjonen

beregnes som 0,314 prosent av all inntekt opp til 1G opptjent i alderen fra og med 13 år til og med 61 år

Tilsluttede bedrifter betaler inn omtrent to tredeler av de løpende utgiftene til AFP-ytelsene, mens staten yter en tredel. Tre av fire som mottar AFP er menn.

LO jobber med AFP fram til lønnsoppgjøret

Evalueringsrapporten foreslår ingen endringer av AFP. - Det er en del huller i dagens ordning, for eksempel når det gjelder tilknytningen til ordningen etter fylte 55 år. Og mange mister retten til AFP helt på tampen før de fyller 62 år. Det er flere årsaker til det og vi vil jobbe med dette fram til lønnsoppgjøret til våren. Flere har enten ikke helse eller mulighet til å fortsette i jobben. Vi må også se på nivåene på grunn av levealdersjusteringene, sa Gabrielsen. -Vi har sympati for dem som ikke orker å stå lenge i jobb. Sliterne er vanskelige å gruppere, eller det er vanskelig å generalisere. Jeg tror ikke vi kommer unna at trygdeordninger må fange opp dem, sa Skogen Lund. Hun var også opptatt av at AFP ikke er bærekraftig på sikt, og at ordningen slår ulikt ut mellom bransjene, som at mange i industrien jobber til de er minst 62 år, mens det i serviceyrker er mange som går av tidligere.

Alt i alt er LO og NHO enige om utfordringene og de to lederne tror de skal klare å enes om veien videre.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt