AddToAny

Råvaren glemt i klima-matpraten

Råvaren glemt i klima-matpraten
«Grønne» matfat har inntatt norske kjøkken og praten går i klimasmart mat. Men de færreste synes å vite at det enkleste og beste matvalget for klima og miljø er brød.
Miljø og bærekraft påvirker i økende grad nordmenns matvarevalg. Undersøkelser viser at 2 av 5 prøver å tenke etisk og miljøvennlig når de handler ulike produkter. Dette kan trolig ses i sammenheng med den økende interessen for vegetarkost. Plantemat hylles av fageksperter innen både ernæring og klima, også bloggerne «elsker» plantemat. Grønnsaker og frukt fremheves som best i klassen. Men én viktig råvare glemmes, eller får i hvert fall ikke sin velfortjente plass, i framsnakkingen av og trenden mot mer plantemat: Korn.



Best i klassen på bærekraft

Bærekraftig mat kan svært forenklet og kort defineres slik; mat som kan mette både nåværende og kommende generasjoner. Det betyr at i et bærekraftperspektiv er en matproduksjon som tar vare på jordkloden grunnleggende. Et vanlig mål på det er klimagassutslipp (CO2), og her viser forskningen at korn kommer svært godt ut.

I Norge kommer 9 prosent av det totale CO2-utslippet fra landbruket. Av det kommer 4 prosent fra kornproduksjon, altså har korn et klimautslipp på kun 0,36 prosent
Gå til mediet

Flere saker fra Baker og Konditor

- Veldig gledelig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe om det økende søkertallet til yrkesfag. Mer enn 34.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Før påske la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. Utkastet skapte usikkerhet rundt opplæringskontorenes mulighet til å være part i lærekontrakten.
Baker og Konditor 09.06.2023
Baker og Konditor 09.06.2023
Det ypperste av råvarer og håndverksbakst i særklasse. De norske bakerne som var med på bakerisafari i København, fikk en inspirerende opplevelse!
Baker og Konditor 09.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt