Baker og Konditor
17.02.2017
«Grønne» matfat har inntatt norske kjøkken og praten går i klimasmart mat. Men de færreste synes å vite at det enkleste og beste matvalget for klima og miljø er brød.
Miljø og bærekraft påvirker i økende grad nordmenns matvarevalg. Undersøkelser viser at 2 av 5 prøver å tenke etisk og miljøvennlig når de handler ulike produkter. Dette kan trolig ses i sammenheng med den økende interessen for vegetarkost. Plantemat hylles av fageksperter innen både ernæring og klima, også bloggerne «elsker» plantemat. Grønnsaker og frukt fremheves som best i klassen. Men én viktig råvare glemmes, eller får i hvert fall ikke sin velfortjente plass, i framsnakkingen av og trenden mot mer plantemat: Korn.
Best i klassen på bærekraft
Bærekraftig mat kan svært forenklet og kort defineres slik; mat som kan mette både nåværende og kommende generasjoner. Det betyr at i et bærekraftperspektiv er en matproduksjon som tar vare på jordkloden grunnleggende. Et vanlig mål på det er klimagassutslipp (CO2), og her viser forskningen at korn kommer svært godt ut.
I Norge kommer 9 prosent av det totale CO2-utslippet fra landbruket. Av det kommer 4 prosent fra kornproduksjon, altså har korn et klimautslipp på kun 0,36 prosent
Gå til medietBest i klassen på bærekraft
Bærekraftig mat kan svært forenklet og kort defineres slik; mat som kan mette både nåværende og kommende generasjoner. Det betyr at i et bærekraftperspektiv er en matproduksjon som tar vare på jordkloden grunnleggende. Et vanlig mål på det er klimagassutslipp (CO2), og her viser forskningen at korn kommer svært godt ut.
I Norge kommer 9 prosent av det totale CO2-utslippet fra landbruket. Av det kommer 4 prosent fra kornproduksjon, altså har korn et klimautslipp på kun 0,36 prosent