AddToAny

Prisen på et liv

Hvor mye er nordmenn villige til å betale for et godt leveår? Mer enn vi gjør nå, mener forskere.
Problemet startet da medisinen ble godkjent i USA, - men ikke i Norge, på grunn av pris. Da begynner regnestykket om prisen på et liv.
Thomas Rønnestad forteller på telefon fra Ålesund om kampen for å sikre medisiner til sønnen Liam (10), som er født med en arvelig, progredierende muskelsykdom kalt spinal muskelatrofi. Sykdommen ble oppdaget da Liam var syv måneder gammel, og diagnosen kom da han var ett år. Liam sitter i rullestol og trenger hjelp til det aller meste. Da han var fem år, kom det rykter om en ny medisin som kunne bremse utviklingen av sykdommen. Medisinen Spinraza ble omsider godkjent av det amerikanske helsevesenet. Men norske myndigheter mente at medisinen var for dyr. Det ble aldri offentlig kjent hva medisinen ville koste, men Rønnestad mener den først var priset til rundt en million kroner i året per pasient.
- Jeg må være åpen og ærlig nok til å si at jeg selvfølgelig ikke er objektiv når det kommer til å vurdere hvordan vi skal prioritere i helsevesenet. Jeg er jo ikke det, men samtidig forstår jeg logikken. Vi kan jo ikke gi ubegrenset hjelp til alle. Men jeg har førstehånds kjennskap til hvor mye det har å si for livskvaliteten med bare små endringer, sier Thomas Rønnestad.

Intens tid. Da norske myndigheter valgte å si nei til Spinraza, startet trøkket mot media. Rønnestad forteller at han har glemt mye av det som skjedde i den mest intense tiden.
- Det var mye pressedekning. Det handlet om å komme seg på radio og TV for å legge press på dem som skulle ta avgjørelsene. Selv om det for folk flest kan virke som små steg, er det natt og dag i forskjell å gå fra å kunne ingenting til å kunne litt. Slik har det vært for Liam. Her snakker vi om en pasientgruppe som på sikt ikke kan kjøre sin egen rullestol. Bare det å kunne det har mye mer å si enn en skulle tro, sier han.
Etter lang tids kamp fikk familien endelig gjennomslag for at sønnen skulle få medisin. Rønnestad forteller at Liam nå kan ha kamerater på besøk, spille Playstation og til og med være med på fotballtrening, selv om han er avhengig av rullestol.
- Vi har for lengst innstilt oss på at dette er et annerledes liv. Jeg må lære meg å ta til takke med at ting kunne vært så mye verre. Det å komme hjem fra jobb og se at Liam har overnattingsbesøk, kontra bare å ligge på sofaen eller sitte alene i rullestolen, er en seier i seg selv. Å se at Liam kan ha et sosialt liv med venner, betyr alt for oss, sier han.

Verdien av et leveår. - Framveksten av private helsetjenester tyder på at nordmenn flest er villige til å betale langt mer for helsetjenester enn det offentlige har regnet med. Dette kan utvikle seg til et todelt helsevesen. Det er alvorlig dersom vi lar den utviklingen fortsette. Nordmenn er veldig solidariske når det kommer til helsetjenester. De fleste ønsker seg et samfunn der alle får tilgang til god helsehjelp, og den kan koste mer enn den gjør nå, sier Erland Skogli til Magma.
Han er partner i Menon Economics, som tidligere i høst slapp en rapport som anslår at terskelverdien for et godt leveår må heves. Mens Norge til nå har operert med en sum på 275 000 kroner for hva vi er villige til å betale for et godt leveår, slår rapporten fast at summen må opp til 400 000 kroner. Rapporten ble utarbeidet på oppdrag fra Legemiddelindustrien (LMI).
- Dette handler om hva det koster å produsere et godt leveår, sier Erland Skogli til Mag
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt