AddToAny

Prestegårdshagen i Spydeberg

Prestegårdshagen i Spydeberg
Den gamle prestegården i Spydeberg med hovedbygning, stabbur og hage ble fredet av Riksantikvaren allerede i 1991.
Etter at prestegården gikk ut av bruk som prestebolig og fraflyttet i 2005, ble stiftelsen Spydeberg prestegård etablert i 2007. Formålet med stiftelsen er blant annet å forvalte prestegården som et nasjonalt minnesmerke og formidle historien om opplysningstiden i Norge på 1700-tallet gjennom Jacob Nicolai Wilses arbeid lokalt og nasjonalt.

«Årets grønne park» ble innstiftet i 1989, og i år er det dermed 29. gang at prisen deles ut. I begrunnelsen fra juryen heter det blant annet: - Stiftelsen Spydeberg prestegård har lagt ned et stort og grundig arbeid med å gjennomføre restaurering og gjenoppbygging av det gamle prestegårdsanlegget. Det har betinget et nært samarbeid med antikvariske myndigheter og krevd stor innsats for å legge et økonomisk grunnlag for gjennomføring av arbeidene.

Videre heter det: - Prestegårdshagen har blitt et tidsbilde fra opplysningstiden på 1700-tallet. Wilse var en uvanlig kunnskapsrik prest - en vitenskapsmann innen natur- og kulturvitenskap - og prestegårdshagen ble anlagt som en nyttehage med stort sortiment av urter og grønnsaker. En slik nyttehage krever en tett oppfølging og regelmessig vedlikehold gjennom vekstsesongen og fremstår forbilledlig velholdt. Imponerende er det at alt hagearbeid gjennom vekstsesongen blir utført av en gruppe frivillige ledet av en engasjert og kompetent anleggsgartner som har fulgt hagen opp etter ferdigstillelse.

Det er Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører (NAML) som har gitt Spydeberg prestegårdshage denne utmerkelsen. NAML er en bransjeorganisasjon som har som formål å samle alle kvalifiserte anleggsgartnere og andre som driver bedrift innen grøntanleggsbransjen.

De legger stor vekt på fagmessig høyt nivå på drift og vedlikehold av anlegget ved siden av bruksmessige og estetiske kvaliteter.

Ønsker ikke gravplass ved middelalderkirkegård

Singsås kirkegård trenger utvidelse innen ti år. Kommunestyret har vedtatt utvidelse med to parseller, men disse alternativene har mottatt få positive innspill. I stedet kom forslaget om å anlegge gravplass ved den gamle middelalderkirkegården i Singsås, der lokale ildsjeler satte opp ei stavkirke i 2012. Politikerne i Midtre Gauldal vedtok å utrede dette alternativet, et forslag som ikke er ønsket av kirkeverge Eli Ødegaard.

- Vi er ikke interessert i den løsningen. Det blir for upraktisk på alle vis. Det blir for tungvint å vedlikeholde og drifte, sier kirkevergen.

En slik løsninger innebærer at familier kan bli delt på to gravsteder. Det er heller ikke heldig at man må ha kortesje fra kirka til gravstedet.

Kilde: Trønderbladet



Aksjon ga millioninntekter

Siden i fjor har Tromsø kirkelige fellesråd merket tusenvis av gravsteder med kontaktinformasjon i håp om at festere av gravsteder med forfalt avgift tar kontakt. Aksjonen ga resultater.

- Vi har fått 1,5 millioner i ekstraordinære innbetalinger av festeavgifter, sier kirkeverge Nils Opsahl.

250 merka gravsteder på Tromsdalen gravlund førte til at over hundre etterkommere tok kontakt med kirkevergen for å fornye festeavgiften.

- Det viser at det er stor interesse for å beholde gravstedene. Det gjelder både for gravlundene i byen og distriktet. Dersom man sier fra seg et familiegravsted, får man det ikke igjen, sier økonomisjef Tom Espen Hellesvik i Tromsø kirkelige fellesråd.

Kilde: iTromsø
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt