AddToAny

Pressestøtten økes til 400 millioner kroner

Dette er de største endringene for mediesektoren. Regjeringens «mediebudsjett» blir møtt med forståelse i medieorganisasjonene, men flere er bekymret for ambisjonsnivået på sikt.
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 foreslås det blant annet følgende:

400 millioner kroner til produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedium

40,3 millioner kroner til samiske aviser

22,2 millioner kroner til lokale lyd- og bildemedium

21,5 millioner kroner til innovasjon og utvikling

6 088 millioner kroner til NRK i 2023. I tillegg kommer 732 millionar kroner som skal dekke NRKs utgifter til merverdiavgift.

For 2024-2026 foreslår regjeringa å justere bevilgningene til de direkte mediestøtteordningene og NRK i tråd med pris- og lønnsvekst.

For første gang er det i budsjettet lagt opp til fireårige styringssignaler i mediepolitikken. Denne delen av Kultur- og likestillingsdepartementets budsjett tar blant annet for seg rammene for mediestøtten, NRK og kommersiell allmennkringkasting.

- I Norge har vi tilgang på et mangfold av medium uansett hvor i landet vi bor. Slik vil vi også ha det framover, og da må styresmaktene legge til rette for det. Ved å fastsette fireårige styringssignal, gir vi mer forutsigbare rammer for media, sier kulturminister Anette Trettebergstuen i en pressemelding.

Endringer i pressestøtten

Tidligere i år sendte regjeringen på høring et forslag til endringer i produksjonstilskudd for nyhets- og aktualitetsmedier, bedre kjent som pressestøtten. Endringene kan åpne opp for at flere medier kan kvalifisere seg til støtte, mens andre medier risikerer å få betraktelig mindre støtte enn i dag.

I dagens budsjettfremlegging skriver departementet at man tar sikte på at den nye forskriften får virkning for tildeling av produksjonstilskudd i 2023. Det er imidlertid ikke klart hvilke endringer regjeringen vil foreslå i dagens forskrift.

Vil justere NRK-plakaten

Regjeringen foreslår også justeringer i NRK-plakaten, som fastsetter de overordnede kravene til NRKs allmennkringkastingoppdrag.

Justeringene som nå foreslår, innebærer blant annet å gjøre beredskapsforpliktelsene til NRK plattformuavhengig. Videre vil regjeringen skjerpe kravet til musikk og gjøre språkforpliktelsene tydeligere.

NRKs plikt til å sende minst 40 prosent norsk musikk blir utvidet til å omfatte de aller fleste av radiokanalane. Videre blir det presisert at NRK skal tilby innhald både på samisk, nasjonale minoritetsspråk og tegnspråk.

31. desember 2023 går den kommersielle allmennkringkastingsavtalen mellom staten og TV 2 ut. Regjeringen varsler at det vil bli lyst ut en ny avtale - og at avtalen nå blir utvidet til vare åtte år, mot fem år i dag.

Avtalen innebærer blant annet krav til å levere nyhetsprogrammer, program for barn og unge og norsk og samisk film og tv-drama.

Foreståelse

- Vi har forståelse for at det i et trangt budsjett som 2023 ikke var rom for ikke gi mer støtte til mediene. Vi er glade for at de har lagt inn justeringer for pris og lønnsvekst sånn at man ikke får et kutt her, sier Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag til Journalisten.

- Så er vi mer bekymra for de fireårige styringssignalene som legger opp til det samme. Vi ser ikke helt at de bevilgningene og justeringene samsvarer med de ambisjonene som regjeringa har i Hurdalsplattformen for mediene.

NJ-lederen mener at det er godt dokumentert at deler av mediene vil ha behov for mer mediestøtte dersom vi skal opprettholde dagens mediemangfold.

- Mediestøtten må være behovsprøvd sånn at de ikke er antall søkere som avgjør hvor mye støtte du får, men at det bli ren omfordeling av enkelte støttetiltak.

Tomas Bruvik, generalsekretær i Landslaget for lokalaviser, fryktet at budsjettet skulle være verre.

- Slik som verden ser ut i dag så hadde vi fryktet et strammere budsjett, men vi syns dette ser bra ut. Vi ser at pressestøtten er inflasjonsjustert og det setter vi pris på. Vi er glade for videreføring av innovasjonsstøtten og redusert egenandel, noe som er svært viktig for lokalavisene, sier LLA-sjefen - og legger til:

- Så selv om vi har tøffe tider i vente, så kommer vi til å klare dette fint.

Image-text:

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på vei fra Finansdepartementet til Stortinget i dag.

Foto: Hanna Johre / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt