AddToAny

Politikere unngår å ytre seg av frykt for netthat, viser undersøkelse

Tonen i samfunnsdebatten har blitt mer hatefull de siste årene.
Det mener over halvparten av norske politikere, ifølge en fersk undersøkelse.

Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen unngår å ytre seg om spesielle temaer av frykt for netthat. Dette fører til at viktige perspektiver aldri blir hørt i debattene, mener kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

- Da mister vi viktige stemmer og risikerer å stå igjen med en mer polarisert debatt som ikke reflekterer hva folk flest mener. Vi skal ha en politisk debatt med stor takhøyde og tøffe debatter, men hets og trusler skal vi ikke finne oss i, sier Mæland til NTB.

Det er organisasjonen No hate, som jobber med å bekjempe netthat i Norge, som står bak undersøkelsen. Den ble gjennomført i april og mai i år, i samarbeid med de politiske partiene på Stortinget. Undersøkelsen ble sendt ut til partienes tillitsvalgte og 1492 har svart.

Fakta om No hate

No hate er Norges første organisasjon som jobber på fulltid for å bekjempe netthat.

No hate startet med en Facebook-post sommeren 2018. Denne engasjerte en stor gruppe på sosiale medier til å delta i en felles dugnad mot netthat.

I februar 2019 tok dugnaden skrittet fra å være en folkebevegelse til å bli organisasjonen No hate.

Organisasjonen er uavhengig og åpen for alle som vil bekjempe netthat.

Organisasjonen støttes blant annet av Kavlifondet. Telia, Elkjøp og Schibsted er organisasjonens første sponsorer.

Demokratisk problem

- Det er ille nok at tillitsvalgte over hele landet opplever at netthets skaper et hatefullt og lite konstruktivt debattklima, men det blir først et demokratisk problem når vi ser på hvilke konsekvenser det får for politikernes deltakelse i de mest utfordrende debattene, sier daglig leder i No hate, Anne Authen.

Innvandring, religion, klima, miljø, seksuell orientering, likestilling og by- og landproblematikk er temaer som mange politikere unnlater å kommentere.

- Det er et alvorlig demokratisk problem hvis debattklimaet gjør at politikere og andre unngår visse saker, sier Mæland, som har invitert til et dialogmøte om hatefulle ytringer den 20. august. Der skal blant annet KS, lokalpolitikere fra alle stortingspartiene og ungdomspartilederne delta.

Trekker seg fra tillitsverv

Ifølge undersøkelsen har fire av ti lokalpolitikere blitt utsatt for hatefulle ytringer. 20 prosent av disse har trukket seg fra sine verv i høstens kommunevalg på grunn av netthets.

- Belastningen kan rett og slett bli så stor, både for enkeltpersoner og familien, at politikerne mister motivasjonen og trekker seg tilbake. Hver gang det skjer, taper både demokratiet og lokalsamfunnene våre, og undersøkelsen viser dessverre at det skjer altfor ofte, sier Authen.

Hun trekker fram at 60 prosent av politikerne opplever en samfunnsdebatt som er preget av personangrep fremfor saklige diskusjoner. I undersøkelsen svarte 1 av 3 politikere at de opplever at personifisering av budskap på de digitale plattformene fører til polarisering av debatten.

Bøter for netthets

Arbeiderpartiet mener netthets ikke får tilstrekkelige konsekvenser og har foreslått å gi politiet mulighet til å gi forenklede forelegg.

Det er blant annet Ap-politiker Maria-Karine Aasen-Svensrud og Ap-nestleder Hadia Tajik som har fremmet representantforslaget i Stortinget, skriver VG.

Mæland sier regjeringen er åpen for å diskutere alle forslag, men at bøtelegging har noen utfordringer.

- Det er utfordrende fordi mye må overlates til tolkninger. Jeg må også understreke at mange hatefulle ytringer allerede er forbudt gjennom straffeloven, sier hun.

Image-text:

Over halvparten av de spurte politikerne i en fersk undersøkelse mener tonen i samfunnsdebatten har blitt mer hatefull de siste årene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Snart frist for IR-prisen. Hvert år deler Internasjonal Reporter (IR) ut IR-prisen under Skup-festivalen. Målet er å løfte fram journalistikk som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema.
Journalisten 24.01.2020
Deler innhold - helt gratis. Fra og med førstkommende møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) har Journalisten et nytt tilbud til alle norske medier. Våre tv-bilder fra møtene er nå fritt tilgjengelig for alle som ønsker å benytte seg av dem.
Journalisten 24.01.2020
26-åring får nye oppgaver. Tidligere politisk kommentator i Bergens Tidende og TV 2, Mathias Fischer, blir statssekretær for den nye klimaministeren Sveinung Rotevatn (V), ifølge VG.
Journalisten 24.01.2020
Mener han som journalist er beskyttet av grunnloven. Tidligst i mai vil det bli klart om Storbritannia går med på å utlevere Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til USA, opplyser dommeren i utleveringssaken.
Journalisten 23.01.2020
Nytt departementet for Trine Skei Grande. TV 2 melder at Venstres Abid Q. Raja blir ny kulturminister. Han tar dermed over etter partileder Trine Skei Grande, som ligger an til å bli kunnskapsminister. Det melder kanalen torsdag kveld.
Journalisten 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt