AddToAny

Politikere unngår å ytre seg av frykt for netthat, viser undersøkelse

Tonen i samfunnsdebatten har blitt mer hatefull de siste årene.
Det mener over halvparten av norske politikere, ifølge en fersk undersøkelse.

Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen unngår å ytre seg om spesielle temaer av frykt for netthat. Dette fører til at viktige perspektiver aldri blir hørt i debattene, mener kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

- Da mister vi viktige stemmer og risikerer å stå igjen med en mer polarisert debatt som ikke reflekterer hva folk flest mener. Vi skal ha en politisk debatt med stor takhøyde og tøffe debatter, men hets og trusler skal vi ikke finne oss i, sier Mæland til NTB.

Det er organisasjonen No hate, som jobber med å bekjempe netthat i Norge, som står bak undersøkelsen. Den ble gjennomført i april og mai i år, i samarbeid med de politiske partiene på Stortinget. Undersøkelsen ble sendt ut til partienes tillitsvalgte og 1492 har svart.

Fakta om No hate

No hate er Norges første organisasjon som jobber på fulltid for å bekjempe netthat.

No hate startet med en Facebook-post sommeren 2018. Denne engasjerte en stor gruppe på sosiale medier til å delta i en felles dugnad mot netthat.

I februar 2019 tok dugnaden skrittet fra å være en folkebevegelse til å bli organisasjonen No hate.

Organisasjonen er uavhengig og åpen for alle som vil bekjempe netthat.

Organisasjonen støttes blant annet av Kavlifondet. Telia, Elkjøp og Schibsted er organisasjonens første sponsorer.

Demokratisk problem

- Det er ille nok at tillitsvalgte over hele landet opplever at netthets skaper et hatefullt og lite konstruktivt debattklima, men det blir først et demokratisk problem når vi ser på hvilke konsekvenser det får for politikernes deltakelse i de mest utfordrende debattene, sier daglig leder i No hate, Anne Authen.

Innvandring, religion, klima, miljø, seksuell orientering, likestilling og by- og landproblematikk er temaer som mange politikere unnlater å kommentere.

- Det er et alvorlig demokratisk problem hvis debattklimaet gjør at politikere og andre unngår visse saker, sier Mæland, som har invitert til et dialogmøte om hatefulle ytringer den 20. august. Der skal blant annet KS, lokalpolitikere fra alle stortingspartiene og ungdomspartilederne delta.

Trekker seg fra tillitsverv

Ifølge undersøkelsen har fire av ti lokalpolitikere blitt utsatt for hatefulle ytringer. 20 prosent av disse har trukket seg fra sine verv i høstens kommunevalg på grunn av netthets.

- Belastningen kan rett og slett bli så stor, både for enkeltpersoner og familien, at politikerne mister motivasjonen og trekker seg tilbake. Hver gang det skjer, taper både demokratiet og lokalsamfunnene våre, og undersøkelsen viser dessverre at det skjer altfor ofte, sier Authen.

Hun trekker fram at 60 prosent av politikerne opplever en samfunnsdebatt som er preget av personangrep fremfor saklige diskusjoner. I undersøkelsen svarte 1 av 3 politikere at de opplever at personifisering av budskap på de digitale plattformene fører til polarisering av debatten.

Bøter for netthets

Arbeiderpartiet mener netthets ikke får tilstrekkelige konsekvenser og har foreslått å gi politiet mulighet til å gi forenklede forelegg.

Det er blant annet Ap-politiker Maria-Karine Aasen-Svensrud og Ap-nestleder Hadia Tajik som har fremmet representantforslaget i Stortinget, skriver VG.

Mæland sier regjeringen er åpen for å diskutere alle forslag, men at bøtelegging har noen utfordringer.

- Det er utfordrende fordi mye må overlates til tolkninger. Jeg må også understreke at mange hatefulle ytringer allerede er forbudt gjennom straffeloven, sier hun.

Image-text:

Over halvparten av de spurte politikerne i en fersk undersøkelse mener tonen i samfunnsdebatten har blitt mer hatefull de siste årene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt