AddToAny

Podkastserien «Balladen om Håkon Banken» er vinneren av Fortellerprisen 2022

Og VG, Aftenbladet, Dagens Næringsliv og TV 2 får diplom.
Fortellerprisen 2022 går til Joachim Førsund, Ragnhild Fangel Jamtveit og Kine Jeanette Solberg for podkastserien «Balladen om Håkon Banken». Serien er produsert av Monster for NRK.

- Jeg ble overrasket. Jeg trodde ikke at jeg skulle vinne. Det var så mange gode bidrag blant nominasjonene, med historier som jeg opplevde som viktige. Det er flott at noen kan hente frem en gammel historie som er underrepresentert i norske medier og vinne Fortellerprisen, sier Førsund til Journalisten.

Prisen ble utdelt under Fortellingens kraft-konferansen i Bergen torsdag kveld.

Juryleder Jesper Gaarskjær innledet prisutdelingen med hederlig omtale til flere sterke reportasjer blant de rekordmange 118 nominerte bidragene.

Sammen med jurylederen er det Stinne Andreassen, Martin Johnson, Jenny Duesund og Thomas Ergo som har kåret den beste fortellende journalistikken fra året som gikk.

I juryens begrunnelse for årets vinner av Fortellerprisen heter det:

«Noen historier vet du ikke at du vil høre. Så griper den deg med sin fortellerklo, og til slutt står du rystet igjen. Årets vinner av Fortellerprisen er en slik historie. Et tilfeldig barbesøk gjør journalisten nysgjerrig. Resultatet er en podkastserie om en mann de færreste i Norge vet hvem er.»

Joachim Førsund forteller at han er overrasket over å få Fortellerprisen. Foto: Morgane Fauconnier

Juryen begrunner videre:

«Men Håkon Banken var på 80-tallet én av Norges mest populære musikere. Samtidig skydde han offentligheten og trivdes best i garasjen. Et mysterium avdekkes lag for lag gjennom journalistens reise til hans hjemtrakter. Fortellingen har mange underliggende temaer og klangbunner. Den bygges møysommelig opp av muntlige fortellinger og nennsom bruk av scener. Hovedpersonen og menneskene rundt ham stiger fram for lytteren. Det kunne vært en mørk historie. Den framkaller fortvilelse og gråt, ja, men også latter, smil og varme. «Balladen om Håkon Banken» er stor fortellerkunst.»

Fire diplomer

I tillegg til Fortellerprisen ble det også utdelt fire diplomer under kveldens prisutdeling. Kyrre Lien og VG tildeles diplom for reportasjene «Flukten mot Norge» og «Flukten fra Taliban».

Juryens begrunnelse:

«Kyrre Lien får kildene til å tre frem som mennesker i sine visuelle web-fortellinger. Det skjer i en overrumplende kombinasjon av tekst, fotografi og video, ofte med opptak fra kildene selv; de som er på flukt, og som fortelleren Lien har alliert seg med i sakens tjeneste. Resultatet er noen usedvanlig nærgående stykker virkelighet, hvor bruken av visuelle virkemidler er med på at skape en større forståelse for andres skjebne og vei gjennom livet. Man kommer helt tett på i flere uavristelige sekvenser, mens det hele settes i scene av et enestående fortellertalent med teft for fremdrift og dramaturgi.»

Til tross for litt tekniske problemer fikk Kyrre Lien med seg publikums applaus fra Bergen. Foto: Morgane Fauconnier

Lien befinner seg i Afghanistan, hvor han holder til som VG-korrespondent, men var til stede digitalt under prisutdelingen:

Diplom til Stavanger Aftenblad

Tarald Aano i Stavanger Aftenblad tildeles også diplom for reportasjen «Steinar, den glade!».

Tarald Aano fra Aftenbladet tar imot diplom for reportasje «Steinar, den glade!». Foto: Anna Stjern

Juryens begrunnelse:

««Steinar, den glade» er et unikt portrett av en barndomsvenn og et vennskap før og etter en fryktelig båtulykke. Tarald Aano skriver med varme, humor og masser av språkblomster om Steinar, som bevarte sitt gode humør selv om livet hans tok en forferdelig dreining. Portrettet er meget originalt bygd opp rundt et «før» og «etter», som man først virkelig forstår mot avslutningen. Den er munter og alvorlig på samme tid, og som leser lærer man mye av Steinars lyse sinn. Avslutningen er rørende og original.»

Diplom til DN

Enda et diplom går til Eskil Engdal, Knut Gjernes og Line Tiller i Dagens Næringsliv for reportasjen «Arvingen som forsvant».

Eskild Engdal tok imot diplom for DN-reportasjen «Arvingen som forsvant». Foto: Morgane Fauconnier

Juryens begrunnelse:

«I den undersøkende langlesningen «Arvingen som forsvant» vet man knapt nok om man skal tro sine egne øyne. Historien åpner døren på klem til et virvar av penger, vold, våpen og løgner, hvor journalistene forsøker å finne ut av hva som er opp og ned, når det kommer til den etterlyste millionærarving Thomas Rye Lier. Det er en forbilledlig kombinasjon av gravejournalistikk og fengende historiefortelling, som beror på journalistenes blikk for det enkle snitt i den komplekse og helt utrolige historien, hvor man som leser gjentatte gange tenker «What happens next?». Det er man nødt til at finne ut av, og portrettet glimrer ved sin dybde og grundighet, mens mysteriet foldes ut med fortellermessig tålmodighet, autoritet og mot.»

DN-journalist Eskild Engdal sto også for deler av kveldens underholding. Foto: Morgane Fauconnier

Diplom til TV 2

Tonje Steinsland, Frank Melhus og Diderik Cappelen i TV 2 får diplom for reportasjen «Mors hemmelighet».

Tonje Steinsland på vei ned fra scenen etter å ha tatt imot diplom for «Mors hemmelighet». Foto: Anna Stjern

Juryens begrunnelse:

«Mors hemmelighet» er en historie om skam, svik og hemmeligheter, men også om kjærlighet, tilgivelse og nye muligheter. Gerhard Helskog sine opplevelser av helt avgjørende hendelser de siste timene på morens dødsleie, danner rammen rundt en fortettet fortelling. Her avdekkes morens store hemmelighet og skammen som har preget hennes liv og barnas oppvekst. Når sannheten om barnet hun måtte gi bort kommer frem, endres Gerhards forståelse av sin egen mors historie. Programleder Tonje Steinsland forteller spennende, varmt og nært med en gjennomgående respekt for hovedpersonen som ikke lenger kan fortelle sin egen historie. «Mors hemmelighet» er en sterk historie med mange lag som beveger, overrasker og rører.»

Image-text:

Joachim Førsund på vei til scenen for å ta imot Fortellerprisen 2022 for podkastserien «Balladen om Håkon Banken».

Foto: Anna Stjern

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt