AddToAny

PFU-klager ønsker avklaring på hva faktasjekk som sjanger er

PFU-klager ønsker avklaring på hva faktasjekk som sjanger er
KrF-politiker har klaget inn Faktisk.no. På onsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) skal etikkrøkterne blant annet ta stilling til en klage fra KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus.
Utgangspunktet for klagen er en faktsjekk Faktisk.no publiserte 20. desember med tittel: «Nei, FRI vil ikke ha sexaktiviteter i barnehagen». Konklusjonen i faktasjekken er «faktisk helt feil».

I artikkelen skriver Faktisk.no:

«I en Facebook-video med tittelen «Radikal kjønnsideologi må fram i lyset», påstår KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus blant annet at FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, vil innføre 'sexaktiviteter' i barnehagen, og knytter dette til forslag Ap og MDG har fremmet i Stortinget. Olufsen-Mehus var KrFs førstekandidat i Hammerfest i lokalvalget i 2019.»

Slik Olufsen-Mehus ser det, har Faktisk.no tatt spissformuleringer ut av sin sammenheng, og han reagerer videre på kildebruken i faktasjekken.

Hevder brudd tre punkter

I klagen argumenterer han for at Faktisk.no har brutt Vær varsom-plakatens punkt 3.2 (kritikkverdig kildegrunnlag), punkt 4.4 (ikke dekning for konklusjon) og punkt 4.2 (blander fakta og kommentar).

Faktisk.no skriver i sitt tilsvar at Olufsen-Mehus i videoen fremmet flere oppsiktsvekkende påstander om Foreningen FRI, samt om Aps og MDGs LHBT-politikk. Påstander som de mener at faktasjekken avslører at er direkte feil.

Videre peker Faktisk.no på at saken har en rekke kilder - både muntlige og skriftlige.

Til klagers påstand om at Faktisk.no blader fakta og kommentar i artikkelen, er svaret deres at slik de ser det, handler skillet mellom faktaopplysninger og kommentarer om å holde journalistens eller mediets meninger adskilt fra faktaopplysninger:

«Å sitere kilder som ytrer seg kritisk om en annen persons uttalelser, er ikke det samme som å blande sammen faktaopplysninger og kommentarer i denne betydningen.»

Ønsker avklaring

Olufsen-Mehus skriver avslutningsvis at han ønsker seg en tydeligere avklaring på hva faktasjekk som sjanger er i forhold til de tradisjonelle journalistiske sjangrene, og hvilke kriterier som legges til grunn for hva som faktasjekkes.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken.

På møtet skal PFU også ta stilling til disse saken:

Jan Hanvold og Visjon Norge mot TV 2

Heidi Michelsen mot Romerikes Blad

Erik Bisgaard mot Aftenposten, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad

Kurt Opseth, tidligere administrerende direktør i Mesta, mot Finansavisen

NFF mot Josimar

NN mot Glåmdalen

NN mot Sunnmørposten

NN mot Document

Alle de åpne sakene på møtet vil på strømmet her på Journalisten. Andre medier som ønsker strømme hele eller deler av møtet på egen nettside, står fritt til det. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid.

Image-text:

Skjermdump fra Facebook-videoen til Truls Olufsen-Mehus som Faktisk.no faktasjekket.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Å kun dekke demonstrasjoner som blir voldelige et farlig feilspor.
Journalisten 10.05.2021
Mandag melder Kristen Gislefoss været på NRK for siste gang som fast ansatt.
Journalisten 10.05.2021
Ivar Brynildsen går av og går videre. Det er i et stort intervju i nettopp avisa Valdres at Ivar Brynildsen forteller om planene videre etter avgangen som toppleder i avisa gjennom et tiår.
Journalisten 10.05.2021
Arthur Arntzen tar VG-tabbe med et smil. - VG har beklaga at æ ikke e dau, sier Arthur Arntzen lattermildt til avisa iTromsø i dag.
Journalisten 10.05.2021
1,4 millioner enheter mottar pusher fra VG hver dag. - Vi forteller hele nyheten i pushen, i stedet for at folk skal måtte trykke på den eller gå inn på VG.no.
Journalisten 10.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt