AddToAny

Pensumlitteratur ikke lenger tilgjengelig i Nettbiblioteket

Den 22. mars stengte Nasjonalbiblioteket (NB) tilgangen til alt pliktavlevert materiale som er pensum for studenter i Norge. Over natta mistet dermed både studentene og andre digitale lånere tilgangen til 7000 titler.
- Det var helt nødvendig for at opphavsrettshaverne skulle godta ordningen med digital tilgang til pliktavlevert materiale, sier avdelingsdirektør for bibliotekutvikling ved NB, Svein Arne Tinnesand. Anne Løken som er leder av

Universitets og høgskolerådets bibliotekutvalg (UHR-B), er ikke fornøyd.

Det har vært digital tilgang til pliktavlevert materiale siden 2019. Men det er fortsatt en forsøksordning, sier Svein Arne Tinnesand. Forsøksordningen erstattet utsending av kopier av pliktavlevert materiale i papir til universitetsbibliotekene.

Savner dialog

Hva som er en pensumbok, har tidligere ikke vært så lett å avgjøre. Nå bruker de fleste universitet og høyskoler pensumlistesystemet Leganto. Alt som er registrert her er pensum. Det NB nå har gjort er å stenge tilgangen til alle bøkene som befinner seg i denne databasen.

Universitets og høgskolerådets bibliotekutvalg skriver i et brev til NB at «de forstår at tilgangen begrenses, men er overrasket over at dette iverksettes uten mer dialog med UH-sektoren».

- Vi ble informert om dette på et møte, sier UHR-B-leder Løken. Men da ble vi lovt at vi skulle trekkes inn i saken. Så hørte vi ikke

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

KORG-dagane er nok for dei som jobbar med kunnskapsorganisering omtrent det Oslo Business Forum er for Petter Stordalen og Kristin Skogen Lund.
Bok og bibliotek 05.06.2023
På tross av fagre løfter for ti år siden, melder mange bibliotek om kutt i stillinger, kortere åpningstider og utfordringer med å gjennomføre prosjekter og arrangementer.
Bok og bibliotek 30.05.2023
Et overraskende funn hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek gjør at flere av Anne-Cath. Vestlys egne innlesninger nå blir tilgjengelige som lydbok for første gang. Totalt er det planlagt utgivelse av 20 titler.
Bok og bibliotek 24.05.2023
Nasjonalbiblioteket sitt budsjett for 2023 blir styrkt med ti millionar om Stortinget vedtek forslaget til revidert nasjonalbudsjett som blei lagt fram 11. mai.
Bok og bibliotek 12.05.2023
Det seier Knut Skansen i Oslo om det å stenga Legatum Publishing ute frå Deichman Bjørvika. For første gong kommenterer han også dei siste dagars skuldingar om feigskap og ettergjeving for politisk press.
Bok og bibliotek 11.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt