Snøen laver ned og visker ut alle spor på gårdsplassen til Ingvill og Torstein Myking. Ekteparet fra Ål driver både med sau og gris, og bygget grisehus til SPF-besetning i 2012.
- Vi hadde lyst til å bygge opp vår egen arbeidsplass og hadde en plan om å drive med to produksjoner. Siden gården har litt begrensa med muligheter for grovfôrdyrking, syntes vi det var fint med en produksjon som er grovfôrbasert, og en som er basert på kraftfôr, forteller Torstein.
De opplever at økonomien i sauedrifta ikke er bedre enn den må, og er derfor mer enn fornøyde med 160 vinterfôra søyer, og vurderer muligens å trappe litt ned på antall dyr.
- Sauedrifta har sesongtopper, og det kan bli utfordrende med for mye sau. Men vi leier inn en nattevakt i lamminga, og det har vært gull verdt for oss, sier Ingvill.
De har også valgt å skaffe seg kamera i fjøset, slik at de kan følge med på sauene fra kjøkkenbordet.
- Da kan vi sitte og spise middag i fred, uten å bekymre oss for om det er fødsler på gang. I fjor oppdaget jeg også at Torstein strevde med å snu et lam, og da kunne jeg dra ut i fjøset og hjelpe ham, uten at han trengte å ringe etter meg, forteller hun.
DOBBELT MUNNBINDI grisehuset har de mellom 100 og 110 purker til enhver tid, og selger 2 100 smågriser til en fast slaktegrisprodusent. I tillegg fôrer de opp rundt 700 slaktegriser i året selv. Da de bygde grisehus for åtte år siden, bestemte de seg for at det var like greit å starte opp med SPF-gris med en gang. Derfor har de hatt godt innarbeidede smitterutiner fra start, og strengt regime for hvem som får komme inn til grisene. Veterinærer og andre som må inn, må dusje og skifte alle klær, før de får stikke så mye som en nesetipp innenfor døra. Og veterinærer bør helst