AddToAny

På tide å kalle spaden en spade

På tide å kalle spaden en spade
KOMMENTAR: «Realiteten er at både 'veibruksavgiften' og 'CO2-avgiften' fungerer som avgifter på CO2-utslipp: Om fru Glad ikke slipper ut CO2 når hun kjører, betaler hun heller ingen 'veibruksavgift'»,
skriver Lasse Fridstrøm i denne kommentaren til den nye klimaplanen. «Det er på tide vi tar konsekvensen av dette og døper om 'veibruksavgiften' til 'CO2-avgift'. Tiden er overmoden for å begynne å kalle spaden for en spade.»

Regjeringens klimaplan ble framlagt 8. januar. Hovedgrepet i planen synes å være en opptrapping av CO2-avgiften til 2000 kroner per tonn i 2030.

Allmenn karbonprising er i utgangspunktet den mest kostnadseffektive måten å kutte klimagassutslipp på, dvs. den måten som innebærer minst tap av velferd og verdiskaping.

En CO2-avgift på 2000 kr tonnet er noenlunde godt i samsvar med den karbonprisbanen Samferdselsdepartementet (2020) fastla i brev av 3.7.2020. Her anbefales en pris på kr 1500 per tonn CO2 i 2020, som for framtidige år oppjusteres i tråd med diskonteringsrenten for samfunnsøkonomiske analyser, dvs. med 4 prosent per år de første 40 årene (Finansdepartementet 2014). Det innebærer en pris på kr 2220 per tonn CO2 i 2030 og kr 4865 i 2050. I dag er avgiften på kr 590 per tonn.

I en del sektorer vil en CO2-avgift på kr 2000 innebære en 3-4-dobling av kostnaden ved å slippe ut klimagass. Men i veitransportsektoren vil den relative økningen i de fleste tilfeller være vesentlig mer beskjeden - for personbilistene bare 10-12 prosent.

Det skyldes at privatbilistene, i valget mellom elmotor og forbrenningsmotor, allerede i dag betaler en CO2-pris på minst kr 13 000 per tonn.

For varebiler er den tilsvarende CO2-prisen minst kr 5600 per tonn. For lastebiler beregner vi prisen til snaut kr 3000 per tonn CO2, dersom en legger til grunn at diesellastebilene i gjennomsnitt betaler én krone per km i bompenger, mens nullutslippslastebilene, når de kommer på markedet, vil skjære he

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

HVA NÅ? «Finnes det ikke et presserende behov for å tenke nytt, slik at luftfarten kan komme seg ut av krisen og bidra på en bedre måte til samfunnets behov og forventninger,
Samferdsel 26.01.2021
NYHET: Troms og Finnmark fylkeskommune etablerer et prosjekt for utvikling av teknologi - til bruk lokalt, nasjonalt og internasjonalt - som skal sikre veifarende og redningspersonell mot dramatiske følger av snøskred.
Samferdsel 22.01.2021
NYHET: Trikken har sine gode og mindre gode sider, og en av de mindre gode kom i fokus da en av Oslos gamle leddtrikker i morgentimene i dag sporet av i krysset Parkveien-Welhavens gate.
Samferdsel 22.01.2021
FORSKNING: I nytte-kostnadsanalyser av vegprosjekter verdsetter Norge redusert reisetid høyere og klimagassutslipp lavere enn Sverige og Finland.
Samferdsel 22.01.2021
NYHET: De nye fartsdemperne som testes ut i Bergen, og som er blitt omtalt i Samferdsel, har fått kjørt seg siden de ble satt i drift 18. desember i fjor.
Samferdsel 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt